Papa Francisc susţine că „niciodată nu a fost de dreapta”, consemnează presa spaniolă

Papa Francisc. (Jeff J Mitchell / Getty Images)
Epoch Times România
20.09.2013

Papa Francisc a declarat într-un interviu pentru o revistă iezuită că 'nu am fost niciodată de dreapta', iar unele dintre cotidienele spaniole preiau această afirmaţie pentru titlurile de pe primele pagini ale ediţiilor tipărite de vineri. În plus, acestea consemnează şi poziţia Cataloniei referitoare la euro, regiunea dorind să păstreze moneda unică, şi în cazul unei secesiunii de Spania şi a unei ieşiri din Uniunea Europeană.

Papa spune că 'niciodată nu am fost de dreapta', apără ascensiunea femeii în cadrul Bisericii şi vrea ca avortul, căsătoriile între persoanele de acelaşi sex şi anticoncepţionalele să nu mai constituie motive de confruntare, constată cotidianul 'El Pais'. Acesta scrie şi despre ceea ce consideră iluzia unei Catalonii în afara UE, însă care să folosească euro. Şeful executivului regional catalan, Artur Mas, se agaţă de moneda unică, în ciuda faptului că aceasta este incompatibilă cu plănuita secesiune, precizează cotidianul spaniol citat.

Papa Francisc susţine că 'niciodată nu am fost de dreapta' şi vrea ca biserica să nu fie obsedată de avort, homosexuali şi măsurile anticoncepţionale, observă la rândul său şi cotidianul 'La Vanguardia'. 'Geniul feminin trebuie să fie prezent în deciziile importante' , a mai spus suveranul pontif, după cum relatează cotidianul spaniol citat. Şi acesta scrie despre Catalonia, însă consemnează declaraţiile şefei Partidului Popular din Madrid, Esperanza Aguirre, care susţine că este nevoie de o reformă a statului şi de 'catalanizarea Spaniei'. Ea arată că în aceste momente este mai multă nevoie de revenirea la spiritul iniţial al Constituţiei şi indică faptul că regiunea Cataloniei ar putea să-şi propună să dirijeze din nou Spania pe calea recuperării acestei înţelegeri.

'Sunt un păcătos destul de naiv', citează cotidianul 'La Razon' din spusele suveranului pontif. Cotidianul mai arată că papa susţine că este nevoie de extinderea prezenţei feminine în Biserică, trebuie vorbit de alte lucruri, pe lângă avort, căsătoriile homosexuale sau folosirea măsurilor de contracepţie şi declară că, deşi 'mă etichetau drept ultraconservator, niciodată nu am fost de dreapta'.

'Catalonia va rămâne în zona euro, în orice caz', citează cotidianul 'El Periodico' din spusele lui Artur Mas, considerând că astfel, acesta le răspunde celor care anunţau deja ieşirea din UE odată cu presupusa declarare a independenţei. Cotidianul catalan menţionat mai scrie şi că şeful diplomaţiei spaniole, Jose Manuel García-Margallo, a declarat că 'guvernul va apăra unitatea Spaniei cu toate instrumentele diplomatice la îndemână'.

Cotidianul 'ABC' semnalează vineri că Madridul marchează calea reducerilor fiscale, după ce primăriţa Ana Botella a anunţat reduceri la trei impozite municipale. Cotidianul citat observă faptul că edilul se alătură astfel iniţiativei şefului guvernului regional din Madrid, Ignacio Gonzalez, care a declarat deja că se gândeşte la scăderi ale taxelor şi impozitelor în regiune.

Procurorul din cazul Faisan îi îndeamnă pe martori să-şi denunţe şefii, relatează vineri cotidianul 'El Mundo', pe marginea procesului denumit astfel potrivit numelui barului unde ar fi avut loc o scurgere de informaţii cu privire la o operaţiune a poliţiei împotriva organizaţiei separatiste basce ETA. Procuratura susţine că mai multe persoane din poliţie ar fi putut participa la scurgerea de informaţii şi crede că unul dintre inculpaţi va da informaţii pentru 'a ajunge mai sus', mai notează sursa citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor