Europa spune NU secesioniştilor catalani
alte articole
Uniunea Europeană nu agrează secesionismul şi încarcă să prevină destrămarea statelor din interiorul ei. Într-un discurs susţinut la Barcelona, Vicepreşedintele Comisiei Europene, Joaquin Almunia a avertizat Catalonia că va trebui să iasă din UE şi să re-aplice pentru aderare, dacă va deveni stat independent.
"Dacă o parte a unui teritoriu dintr-un stat membru decide să se separe, partea respectivă nu mai este un membru al Uniunii Europene”, a declarat luni Almunia, în cadrul unei conferinţe organizate de Centrul Barcelona pentru Afaceri Internaţionale
Almunia a mai afirmat că există îngrijorări în interiorul UE legate de mişcarea separatistă catalană, care recent a atins un nou apogeu mediatic. Mii de catalani au format un lanţ uman în Barcelona, pentru a îşi demonstra determinarea în atingerea idealului secesionist. Şeful executivului regional catalan, Artur Mas, se lăuda că îl va depăşi pe Luther King cu lanţul său uman.
“Colegii mei mă întreabă foarte multe lucruri despre acest subiect şi nu fac asta cu zâmbetul pe buze, ci mai degrabă cu îngrijorare”, a spus Almunia, originar din Ţara Bascilor, o altă regiune a Spania cu puternice tendinţe separatiste.
Naţionalismul bântuie Europa hârţuită de criză. Scoţia vorbeşte de recâştigarea independenţei faţă de Marea Britanie, Catalonia anunţă referendum în 2014 pentru separarea de spanioli, cât despre Belgia, Philippe, noul rege, a moştenit un parlament dominat de separatiştii flamanzi. În acest context, separarea Cataloniei e cu atât mai puţin bine văzută în UE, cu cât ar crea un precedent mult prea periculos.
Cu o zi înainte de lanţul uman organizat la Madrid, El Pais, importantă publicaţie spaniolă, reamintea opiniei publice cuvinte rostite de preşedintele Curţii Constituţionale, Francisco Perez de los Cobos, care arăta, în discursul de Ziua Constituţiei din 2005, că toţi "catalanii au fost educaţi să deteste cultura spaniolă".
Catalanii îşi cer independenţă afirmând că bogata lor regiune, supranumită "fabrica Spaniei" a susţinut financiar ţara în ultimii ani, ceea ce le-a diminuat şi lor nivelul de trai.
Sunt contrazişi de cifre. Catalonia primeşte de la statul central cu 7% mai mult la buget decât Madridul, dezvăluie cotidianul ABC, care informează, de asemenea, că Spania acordă 2.627 de euro fiecărui catalan, cu peste 20% mai mult decât unui valencian. În perioada 2010-2012, guvernul regional catalan a cheltuit aproape 17 miliarde de euro pe dobânzi şi amortizări ale datoriilor, în timp ce, în privinţa încasărilor publice, Catalonia se află în faţa altor trei comunităţi autonome spaniole, dintre care două au un PIB pe cap de locuitor mai ridicat, informează the money channel.
Declaraţiile lui Almunia au creat nemulţumiri în rândul separatiştilor, atât în Spania cât şi printre scoţieni, care şi ei se pregătesc pentru un referendum, anul viitor.
Presa scoţiană a încercat să minimizeze importantă declaraţiilor lui Almunia, afirmând că oficialul UE ar fi exprimat la Barcelona părerile sale personale, nu poziţia oficială UE.
Joaquin Almunia este fostul lider al Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE ) unul dintre cele două principale partide "unioniste" din Spania. El este şi în prezent membru PSOE şi rămâne un susţinător convins al idealurilor partidului său. La fel ca şi Partidul Popular al prim ministrului spaniol, Mariano Rajoy, este „visceral împotriva independenţei Cataloniei”, demers pe care îl consideră ilegal şi neconstituţional.
Cei care s-au legănat însă în iluzia că Almunia vorbeşte “doar cu titlu personal”, au fost readuşi rapid la realitate de declaraţiile purtătorului de cuvânt al UE, Pia Ahrenkilde Hansen, care a declarat că Almunia a explicat care este politica uniunii.
“Dacă un teritoriu al unei ţări membre UE se separă de ţara respectivă, atunci tratatele în vigoare din statul membru nu se mai aplică noii regiuni independente”, a spus Hansen.