Refugiaţii au intrat în greva foamei la graniţa sârbo-ungară
alte articole
Un număr mare de refugiaţi, majoritatea fugind din calea conflictelor şi a sărăciei din ţări precum Siria sau Irak, au intrat în greva foamei la graniţa sârbo-ungară, în semn de protest faţă de decizia Ungariei de a-şi închide frontiera şi faţă de măsurile dure luate de guvernul ungar împotriva celor care doresc să pătrundă pe teritoriul său.
Rapoartele media au susţinut marţi că refugiaţii care şi-au început greva foamei la “punctul de primire” Roszke cer guvernului ungar să deschidă graniţa.
Noua situaţie are loc în condiţiile în care Ungaria a adoptat un set de legi noi şi dure care urmăresc să oprească fluxul puternic de imigranţi care pătrund în ţară. Conform noilor legi, trecerea ilegală a graniţei sudice cu Serbia este o infracţiune şi poate atrage pedepse cu închisoarea de până la 3 ani.
Gyorgy Bakondi, şeful Departamentului ungar pentru dezastre naţionale, a susţinut decizia ţării sale de a închide graniţa în faţa refugiaţilor. “Această măsură poate ajuta la plasarea temporară a persoanelor care caută refugiu sau protecţie precum şi la procesarea cererilor pentru azil şi a procedurilor de înregistrare a străinilor.”
Autorităţile ungare au arestat peste 60 de refugiaţi care au încercat să treacă ilegal graniţa sârbo-ungară, creând o breşă în gardul de sârmă ghimpată.
Un ministru din guvernul sârb a declarat că ţara sa poartă discuţii cu oficialii ungari în privinţa numărului tot mai mare de imigranţi blocaţi la frontiera lor, subliniind că Budapesta va trebui să deschidă graniţa.
Organizaţia Internaţională pentru Imigrare a declarat că măsurile luate de Ungaria împotriva refugiaţilor “par să reprezinte” o încălcare a obligaţiilor impuse de regulamentele UE şi ONU privind refugiaţii şi acordarea de azil.
Purtătoarea de cuvânt a Organizaţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Melissa Fleming, a declarat că, în condiţiile în care Ungaria restricţionează intrarea pe teritoriul său, este posibil să fie deschisă o nouă rută pentru refugiaţii care caută azil în Uniunea Europeană.
Agenţia Europeană pentru Frontierele Externe ale UE (Frontex) a declarat marţi că peste o jumătate de milion de refugiaţi au fost număraţi la graniţele blocului european până acum în acest an.
Luni, în cadrul unei întâlniri de urgenţă, miniştrii de interne ai statelor membre UE au eşuat să adopte un plan pentru redistribuirea a 120.000 de refugiaţi din Italia, Grecia şi Ungaria în alte ţări ale blocului european.
Participanţii la acea întâlnire au decis că măsurile de redistribuire a refugiaţilor vor fi finalizate până la următoarea întâlnire ministerială din 8 octombrie, care va avea loc în Luxemburg.
De altfel, continentul european este în prezent divizat în ceea ce priveşte modalităţile de abordare şi rezolvare a crizei refugiaţilor, majoritatea provenind din Siria.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.