Miniştrii UE de interne eşuează să ajungă la vreo înţelegere în problema refugiaţilor

Miniştri de interne ai UE au eşuat în noaptea de luni spre marţi să cadă de acord asupra unui plan pentru redistribuirea a 120.000 de refugiaţi din Italia, Grecia şi Ungaria în alte ţări ale blocului european
Europa asediată de refugiaţi (Dimitar Dilkoff / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
15.09.2015

Miniştrii de interne ai UE au eşuat în noaptea de luni spre marţi să cadă de acord asupra unui plan pentru redistribuirea a 120.000 de refugiaţi din Italia, Grecia şi Ungaria în alte ţări ale blocului european, conform ziarului The Independent.

Ministrul luxemburghez de Externe Jean Asselborn, care a condus întâlnirea, a declarat că “este prematur ca acest Consiliu să ia astăzi o decizie”.

“Chiar dacă chestiunea este urgentă, trebuie să urmăm procedurile”, a declarat el.

Anterior, ministrul german de Interne Thomas de Maiziere declarase că naţiunile UE au “căzut de acord în principiu” să împartă numărul de refugiaţi la mai multe ţări, adăugând că mai sunt anumite lucruri de rezolvat la următoarea întâlnire a miniştrilor de interne din 8 octombrie.

Eşecul adoptării unui plan pentru rezolvarea acestei crize are loc în condiţiile în care Germania a impus controale vamale pentru a limita afluxul de refugiaţi care încearcă să ajungă în această ţară, ridicându-se întrebări în legătură cu viabilitatea zonei Schengen.

Marea Britanie a anunţat că nu va lua parte la acest plan de redistribuire a refugiaţilor. În schimb, Londra a susţinut că va primi, într-un interval de 5 ani, aproximativ 20.000 de refugiaţi sirieni care provin din tabere din ţări precum Iordania, Liban şi Turcia.

Miniştrii UE de interne au decis că măsurile de redistribuire a refugiaţilor vor fi finalizate până la următoarea întâlnire ministerială din 8 octombrie, care va avea aloc în Luxemburg.

Dacă nu se va ajunge nici atunci la o decizie politică asupra celor 120.000 de refugiaţi, atunci va fi organizat un summit UE până la sfârşitul lunii octombrie.

Alte măsuri luate în considerare sunt construirea unor centre mari pentru refugiaţii din Italia şi Grecia, pentru a caza temporar persoanele care sunt identificate, înregistrate şi amprentate.

Reprezentanţi ai forţelor germane de politie au declarat că măsurile se dovedesc ineficiente - deşi au fost create puncte de control rutier, acest lucru nu a limitat afluxul de imigranţi. Luni, aproximativ 1.000 de refugiaţi au reuşit să pătrundă în Bavaria dinspre Austria. În oraşul München au ajuns numai în weekend peste 19.000 de refugiaţi.

Austria a urmat exemplul Germaniei şi a trimis unităţi militare la graniţa sa cu Ungaria, încercând să limiteze afluxul de imigranţi. Republica Cehă şi Slovacia au anunţat că plănuiesc să facă la fel. Polonia a declarat la rândul ei că va lua în considerare impunerea unor controale de frontieră. În plus, Ungaria a reţinut luni seară peste 9.000 de imigranţi care au încercat să pătrundă în ţară din Serbia.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor