Reforma în sectorul justiţiei şi eradicarea corupţiei sunt priorităţile de bază ale reformelor democratice din Moldova
alte articole
Reforma în sectorul justiţiei şi eradicarea corupţiei reprezintă priorităţile de bază ale Planului de Acţiuni privind susţinerea reformelor democratice în Republica Moldova. Planul a fost lansat oficial astăzi în cadrul unei mese rotunde, la care au participat Secretarul General adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini-Dragoni, şi şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Prikka Tapiola, informează Moldpres.
Potrivit Secretarului General adjunct al CE, planul de acţiuni se axează pe şase direcţii principale, printre care: reforma sectorului justiţiei, protecţia drepturilor omului, pluralismul media, descentralizarea locală etc.
„Lupta împotriva corupţiei este o prioritate-cheie a planului. Pentru eradicarea corupţiei este necesară mobilizarea tuturor actorilor politici, a cetăţenilor, a agenţiilor anti-corupţie şi a mass-mediei”, a specificat Gabriella Battaini-Dragoni.
Ideea a fost susţinută şi de Pirkka Tapiola, care a declarat că problema corupţiei este un impediment în dezvoltarea ţării.
„Sunt necesare eforturi serioase pentru combaterea corupţiei, mai ales în sectorul justiţiei. Fără o justiţie corectă, nu poate există o societate dezvoltată din punct de vedere social şi economic”, a menţionat Tapiola.
Prezentă la eveniment, vicepreşedintele parlamentului Liliana Palihovici a declarat că priorităţile expuse în planul de acţiuni se regăsesc şi pe agenda guvernamentală a ţării şi că în cel mai scurt timp speră că toate reformele vor fi îndeplinite.
Planul de acţiuni lansat vineri, 14 martie, a fost aprobat de către Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei, în noiembrie 2013. Planul cuprinde 23 de proiecte, pentru care sunt alocate circa 18 milioane de euro.