Henri Malosse: "Europa trebuie să devină alegerea poporului moldovenesc"

Henri Malosse, preşedintele Comitetului Economic şi Social European (CESE) (www.youtube.com)
Tatiana Chiriac
20.02.2014

"Europa trebuie să devină alegerea poporului moldovenesc", consideră preşedintele Comitetului Economic şi Social European (CESE), Henri Malosse, care se află într-o vizită la Chişinău. În declaraţia sa, oficialul a numit parafarea de către Moldova în cadrul summitului de la Vilnius, în noiembrie 2013, a Parteneriatului Estic cu UE, "încă un pas pe calea legăturii din ce în ce mai strânse dintre această tânără democraţie şi UE, părţile având în comun mult mai mult decât o graniţă".

Henri Malosse şi-a exprimat speranţa că societatea civilă moldovenească va fi asociată pe deplin la procesul de apropiere.

"Aceasta înseamnă că ea trebuie să fie informată şi consultată de fiecare dată când se intră într-o nouă etapă. Aceasta este perspectiva din care Comitetul Economic şi Social European, al cărui preşedinte sunt, se alătură actorilor socio-economici moldoveni, pentru a-i însoţi în această participare activă", a menţionat acesta.

Potrivit lui Malosse, nu trebuie să existe o dilemă de alegere între Bruxelles şi Moscova. "Cu vecinii săi imediaţi, Republica Moldova întreţine relaţii strânse şi istorice, care îşi trag seva din modul în care trăiesc cetăţenii săi. Sunt convins că forţa proiectului european va izvorî şi din luarea în considerare a acestor relaţii, pentru a le transforma într-un atu. Moldovenii sunt cei care trebuie să hotărască dacă doresc să accepte mâna întinsă de Uniunea Europeană", a menţionat oficialul.

Miercuri, Henri Malosse a avut o întrevedere cu prim-ministrul Iurie Leancă, discutând cu acesta "posibilităţile de cooperare în domeniul desfăşurării campaniei de informare a cetăţenilor despre procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, beneficiile de pe urma semnării Acordul de Asociere, inclusiv al celui de liber schimb, precum şi despre liberalizarea regimului de vize".

Vineri, la finele vizitei sale în Moldova, acesta va susţine împreună cu şeful Delegaţiei UE în Moldova, Pirkka Tapiola, un briefing pentru presă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor