Pirkka Tapiola: "integrarea europeană a Moldovei nu are alternative"
Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola consideră că "integrarea europeană a Moldovei nu are alternative". Potrivit "Infotag", despre aceasta a comunicat diplomatul vineri, la Chişinău în cadrul conferinţei Annual Moldovan European Integration Debate Forum, organizată de Asociaţia politicii externe în parteneriat cu Fundaţia Friedrich Ebert.
"În această regiune există câteva mituri. Unul dintre acestea constă în faptul că regiunea are opţiunea de a alege să tindă spre Est sau Vest, să se afle într-un domeniu de influenţă sau altul. Cu adevărat această opţiune nu există. Nu trebuie să tindeţi nicăieri, ci trebuie să implementaţi reforme, pentru a îmbunătăţi condiţiile de trai în conformitate cu cerinţele actuale. Trebuie modernizată economia, implementarea standardelor moderne, să existe libera concurenţă, egalitate şi democraţie", a subliniat diplomatul.
De asemenea, Tapiola a demitizat faptul că aderarea Republicii Moldova la Zona de Liber Schimb cu UE va duce la dispariţia întreprinderilor moldoveneşti.
"Un astfel de pericol există pentru acei agenţi economici care nu doresc să activeze conform standardelor moderne. Dacă nu vor îndeplini modernizarea producţiei, nu vor deveni competitivi - indiferent de aplicarea Acordului de Asociere. În condiţiile globalizării economiei este imposibil de continuat funcţionarea în baza standardelor vechi", a spus Tapiola.
Ambasadorul a îndemnat autorităţile moldoveneşti "să implementeze mai activ reformele şi să nu uite faptul că oamenii uneori progresează mai rapid decât liderii acestora".
Răspunzând la întrebările cu privire la situaţia din Ucraina şi despre cum poate influenţa aceasta integrarea europeană a Republicii Moldova, diplomatul a spus că "situaţia din Ucraina rămâne neclară" şi "este evident doar faptul că trebuie găsită o soluţie luând în considerare interesele populaţiei".
Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova nu a putut răspunde la întrebarea dacă Moldova va primi mai mulţi bani din fondurile europene, în cazul în care Ucraina nu va semna Acordul de Asociere cu UE.
"Este complicat să apreciem acum perspectivele. În orice caz, UE acordă anual Republicii Moldova 130 milioane euro pentru implementarea reformelor, acum UE se bazează pe principiul "mult pentru mai mult", iar Republica Moldova rămâne lider la capitolul volumul de ajutor pe cap de locuitor", a menţionat Tapiola.
Vorbind despre proiectele investiţionale, inclusiv despre concesionarea aeroportului Chişinău, acesta a subliniat că "UE nu se pronunţă împotriva unor anumiţi investitori, dar insistă asupra faptului ca jocul să fie unul cinstit, transparent şi în conformitate cu regulile acestuia".
"Suntem convinşi că businessmanii trebuie să se ocupe de business şi acest fapt nu trebuie să aibă tangenţe cu politica. Aderarea Republicii Moldova şi a Ucrainei la DCFTA este una avantajoasă, inclusiv pentru Rusia. Sunt convins că Rusia va conştientiza că acest fapt va facilita comerţul pe continentul european inclusiv pentru Rusia", a spus Tapiola.
La rândul său, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iulian Groza, a spus că "guvernul Republicii Moldova conştientizează acest fapt".
"Urmează o etapă complicată, care necesită responsabilitate. Sarcinile sunt cunoscute şi muncim împreună pentru realizarea acestora. Scopul strategic constă în faptul ca până la finele lunii septembrie 2014 Acordul de Asociere să fie semnat, deoarece apoi va începe campania electorală a parlamentului", a menţionat Groza.