Comisia Europeană a alocat Moldovei 13 mil. euro pentru dezvoltarea businessului în mediul rural

"Comisia Europeană (CE) a alocat Moldovei 13 mil. euro pentru dezvoltarea businessului în mediul rural", a comunicat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, vice-premierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr. Potrivit "Infotag", acesta a spus că "cu ajutorul proiectului "Suport tehnic pentru sectorul bugetar - stimularea economică a mediului rural" (ESRA) şi obţinerea unei tranşe în 2012 au fost desfăşurate 200 traininguri pentru direcţiile economice ale administraţiilor raionale; au fost create 200 noi întreprinderi în cadrul programului Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET); au fost create 100 locuri de muncă în cadrul programului de atragere a transferurilor băneşti în economia PARE 1+1; cinci business incubatoare în Ştefan-Vodă, Leova, Rezina, Sângerei şi Coşerniţa; au fost procurate materiale didactice pentru instituţiile profesionale-tehnice cu profil agricol. Comisia Europeană (CE) a alocat Moldovei de 13 mil. euro pentru dezvoltarea businessului în mediul rural
(photos.com)
Epoch Times România
24.12.2013

"Comisia Europeană (CE) a alocat Moldovei 13 mil. euro pentru dezvoltarea businessului în mediul rural", a comunicat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, vice-premierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr. Potrivit "Infotag", acesta a spus că "cu ajutorul proiectului "Suport tehnic pentru sectorul bugetar - stimularea economică a mediului rural" (ESRA) şi obţinerea unei tranşe în 2012 au fost desfăşurate 200 traininguri pentru direcţiile economice ale administraţiilor raionale; au fost create 200 noi întreprinderi în cadrul programului Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET); au fost create 100 locuri de muncă în cadrul programului de atragere a transferurilor băneşti în economia PARE 1+1; cinci business incubatoare în Ştefan-Vodă, Leova, Rezina, Sângerei şi Coşerniţa; au fost procurate materiale didactice pentru instituţiile profesionale-tehnice cu profil agricol.

"Tranşele acordate şi realizarea proiectelor va permite nu doar menţinerea populaţiei locale dar şi întoarcerea celor care au plecat la muncă peste hotare, asigurându-le locuri de muncă în Moldova şi cu un salariu decent", a spus ministrul.

Lazăr a menţionat că "şomajul şi dezvoltarea mediului rural sunt o problemă comună, care este necesar de a o soluţiona împreună, doar atunci vom reuşi să obţinem succese şi să dezvoltăm economia ţării".

Potrivit spuselor sale, "statistica demonstrează că rezultatul proiectelor realizate datorită tranşelor transferate este revenirea muncitorilor migranţi acasă, angajarea acestora în câmpul muncii din Moldova şi creşterea economiei".

Şeful delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola a spus că "transferarea completă a întregii sume este un succes pentru toate părţile, în special pentru beneficiari, deoarece anterior CE aloca doar 70-905 din întreaga tranşă".

Potrivit spuselor sale, "suma totală a suportului - 72 mil. euro, care se alocă din 2012 până în 2014. Anterior au fost alocate 42 mil. euro, 13 mil. vor fi alocate în timpul apropiat, alte 13 mil. mai târziu şi vor rămâne 4 mil. euro, care sunt destinate pentru procurarea materialelor şi acordarea suportului".

Tapiola a spus că "principalele scopuri ale proiectului, în cadrul căreia este acordat suportul financiar, sunt politicile economice mai bune la nivel naţional; creşterea businessului în mediul rural; sporirea transparenţei, responsabilitatea şi eficienţa sistemului de control al finanţelor de stat".

"Pentru ca Republica Moldova să obţină tranşa are nevoie să îndeplinească la 90% obiectivele puse în faţă, ceea ce reuşeşte să facă", a spus şeful delegaţiei UE.

Potrivit spuselor sale, "UE este într-o oarecare măsură un Moş Crăciun modern, care vine cu astfel de cadouri la cei ce merită, iar Moldova a meritat aceste cadouri pe deplin".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor