Regimul de liber schimb cu UE va renova mediul de afaceri din Moldova

"Uniunea Europeană nu doreşte să traseze noi linii de separare în Europa", a declarat Şeful Delegaţiei UE în R.Moldova, Pirkka Tapiola, în cadrul seminarului "DCFTA: renovarea mediului de afaceri", care a avut loc joi seară, la Chişinău.
. (The Epoch Times)
Epoch Times România
13.12.2013

"Uniunea Europeană nu doreşte să traseze noi linii de separare în Europa", a declarat Şeful Delegaţiei UE în R.Moldova, Pirkka Tapiola, în cadrul seminarului "DCFTA: renovarea mediului de afaceri", care a avut loc joi seară, la Chişinău.

Diplomatul le-a atras atenţia reprezentanţilor businessului moldovenesc şi cel transnistrean asupra faptului că UE întreprinde eforturi pentru ca să nu existe divizări între ţări.

"Reţeta de acces a mărfurilor şi serviciilor la piaţa Uniunii Europene este următoarea: trebuie respectate toate procedurile prevăzute în Acordul privind regimul de liber schimb, care se aşteaptă să intre în vigoare la finele anului 2014. Pieţele UE sunt deschise, transparente, dar reglementate dur de standarde, şi nu îi apără de concurenţă pe agenţii economici. Dacă Moldova va îndeplini toate condiţiile Acordului de Liber Schimb, toţi cetăţenii şi agenţii economici ai săi vor participa la ea. În ţara Dvs. va fi mai multă transparenţă şi mai puţină corupţie, şi principalul, vor fi create condiţii egale pentru toţi", a subliniat Tapiola.

Reprezentantul UE a constatat cu satisfacţie prezenţa la seminar a reprezentanţilor businessului de pe malul stâng al Nistrului.

"Noi, cei din UE, ne dorim ca de avantajele Acordului de Liber Schimb să se beneficieze pe ambele maluri ale Nistrului. Businessul moldovenesc trebuie să se pregătească de activitate într-un mediu comercial şi condiţii noi. Agenţii economici trebuie să aibă posibilitatea de a-şi mări profiturile", a declarat ambasadorul.

Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Suediei în Republica Moldova, Ingrid Tersman, a spus că în cadrul pregătirilor pentru intrarea în vigoare a Acordului privind regimul de liber schimb aprofundat al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană vor avea loc diverse acţiuni şi discuţii, în cadrul cărora agenţii economici vor putea primi răspuns la toate întrebările.

Conform spuselor ambasadoarei, acum are loc conlucrarea cu Inspectoratul Fiscal Principal de Stat al Moldovei în vederea modernizării politicii fiscale, prin apropierea acesteia de standardele europene. "Aştept cu nerăbdare ajustarea standardelor la produsele moldoveneşti. Dvs., producătorii de mărfuri şi servicii, veţi trebui să îi convingeţi de calitatea acestora pe milioanele de consumatori din Europa", a spus diplomata.

Vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, le-a amintit reprezentanţilor mediului de afaceri că, cheia îndeplinirii condiţiilor DCFTA este competitivitatea, care le va permite mărfurilor şi serviciilor moldoveneşti să-şi găsească un loc propriu pe piaţa Uniunii Europene. "În economia noastră există sectoare mai bine pregătite pentru regimul de liber schimb cu UE, dar există şi unele nepregătite deocamdată. Dar nu suntem fatalişti şi trebuie să facem totul pentru a ne pregăti cel mai bine pentru regimul de liber schimb cu Uniunea Europeană", a declarat Lazăr, lăsând să se înţeleagă că în regimul de liber schimb cu UE "le va fi foarte bine celor care au mărfuri şi servicii bune, care vor putea concura în mod egal cu alţi agenţi economici de pe piaţa Uniunii Europene".

Reprezentantul UE, Luk Pierre Devigne, a constatat că pentru tot istoricul UE, termenele de elaborare şi de parafare a Acordului de liber schimb cu Republica Moldova au fost cele mai scurte. "Ne-am încadrat în 15 luni record de negocieri şi asta datorită faptului că autorităţile Republicii Moldova au făcut multe lucruri din timp, încă până la începutul negocierilor referitoare la DCFTA", a subliniat reprezentantul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor