Reducerea creşterii economice din UE aprofundează diviziunile privind austeritatea
alte articole
Alături de Germania, Franţa a ocupat o poziţie dominantă în conducerea Uniunii Europene, dar cifrele publicate la sfârşitul săptămânii trecute arată că peste 3,2 milioane de francezi sunt şomeri, iar previziunile sunt sumbre.
Producătorul auto Citroen a anunţat închiderea fabricii sale din Aulnay-sous-Bois, de la periferia Parisului, iar gigantul oţelului, ArcelorMittal, a început să îşi închidă o parte din furnale.
În schimb, cel mai mare anunţ de angajare a venit de la agenţia naţională de ocupare a forţei de muncă, Pole Emploi.
Franţa şi Spania dezvăluie cifre record ale şomajului, criza economică europeană nu dă semne că s-ar apropia de sfârşit, iar acest ciclul nesfărşit de rezultate economice slabe pare să îi fi întors pe europeni împotriva măsurilor de austeritate care au fost impuse pentru a ţine datoriile publice în frâu.
Lipsa de creştere economică a divizat opiniile privind măsurile de austeritate: preşedintele francez Francois Hollande - susţinut de mulţi lideri din sudul Europei şi de Fondul Monetar Internaţional - dă vina pentru stagnarea economică a continentului, pe austeritatea excesivă sau pe reducerile cheltuielilor guvernamentale, în timp ce Germania şi oficialii Băncii Centrale Europene (BCE) susţin că guvernele trebuie să continue să-şi achite datoriile.
Între timp, Spania raportează şase milioane de şomeri, peste 27 la sută din forţa de muncă - cel mai mare nivel din 1976, moment al tranziţiei ţării spre democraţie, şi până în prezent.