Comisia a fost acuzată de "lipsă de curaj" în ce priveşte criza continuă din zona euro

Europarlamentarul francez Jean-Paul Gauzès a acuzat Comisia de "lipsă de curaj şi convingere" în abordarea crizei economice în curs de desfăşurare.
Comisia Europeană. (Getty Images)
Epoch Times România
26.04.2013

Europarlamentarul francez Jean-Paul Gauzès a acuzat Comisia de "lipsă de curaj şi convingere" în abordarea crizei economice în curs de desfăşurare.

Adresându-se unei reuniuni a comisiei parlamentare de joi, statele PPE şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la problemele fiscale actuale cu care se confruntă Franţa.

El a răspuns cifrelor publicate la începutul acestei săptămâni, care au arătat că Franţa nu şi-a atins obiectivele de deficit bugetar de anul trecut.

Adresându-se la o reuniune a comitetului pentru afaceri economice şi monetare, Gauzès a declarat: "îmi pare rău să spun asta, dar Comisia nu are curajul şi convingerea necesare pentru a aborda situaţia.”

El a adăugat: "aceasta ar putea să dea dovadă de curaj şi convingere prin renunţarea la strângerea curelei într-un moment în care politicile economice nu funcţionează."

Comentariile sale l-au vizat pe Comisarul UE Olli Rehn, care a luat parte la o dezbatere a comitetului privind dezechilibrele macroeconomice din zona euro.

Rehn a recunoscut că problemele actuale care afectează economia franceză necesită "măsuri urgente", adăugând că "Franţa este un membru de bază al zonei euro."

Dar el a respins atacul verbal, spunându-i lui Gauzès că această Comisie a "menţinut [o politică economică]consistentă", ce a avut ca scop "consolidarea constantă."

Cu toate acestea, comisarul a recunoscut că nivelul datoriei dintr-o mare parte a zonei euro rămâne ridicat, criza afectând cel mai tare Spania şi Slovenia, unde dezechilibrele au fost cele mai excesive, a afirmat el.

Despre Spania, el a spus că dificultăţile sale economice în curs de desfăşurare reprezintă un "risc grav" pentru creşterea economică, ocuparea forţei de muncă şi stabilitatea financiară, în ciuda "progreselor semnificative" în abordarea crizei din 2012.

Citând nivelul record al şomajului din Spania, el a declarat: "Comisia doreşte să sprijine procesul de reformă internă în aceste ţări şi sper că ritmul reformelor poate fi menţinut. Dar provocările rămân în mod clar formidabile."

Revenind la criza generală din zona euro, Rehn a afirmat că cel mai mare obstacol în calea creşterii economice rămâne "capcana lichidităţii".

El a spus în cadrul reuniunii că "este esenţial ca această problemă să fie abordată cu prioritate."

Liderii UE sunt disperaţi când vine vorba de creştere economică, pe măsură ce zona euro se luptă cu al doilea an consecutiv de recesiune, iar unii oficiali susţin că ar putea renunţa la reducerile de cheltuieli care au fost deja acuzate de aprofundarea crizei economice a Europei.

Cu toate acestea, nu este încă clar cât de mare este schimbarea de politică pe care o plănuiesc factorii de decizie din UE, Rehn declarând săptămâna trecută la Washington pentru Reuters că cererea liderilor financiari din Grupul celor 20 pentru mai puţine măsuri de austeritate este asemănătoare cu a "încerca să convingi persoanele deja convinse".

Cu toate acestea, Germania şi Banca Centrală Europeană încă mai doresc să vadă că zona euro îşi organizează finanţele, după un deceniu de împrumuturi care au făcut ca datoria ţărilor şi nivelurile deficitului să crească dramatic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor