Românii au început să părăsească Spania

Nu mai puţin de 28.568 de români au părăsit teritoriul Spaniei în 2012. Conform unui raport al Institutului Naţional de Statistică al Spaniei, întreaga comunitate de români număra în prima zi a anului în curs 868.635 de persoane, cu 3,2% mai puţin faţă de 1 ianuarie 2012.
(Jasper Juinen / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
23.04.2013

Nu mai puţin de 28.568 de români au părăsit teritoriul Spaniei în 2012. Conform unui raport al Institutului Naţional de Statistică al Spaniei, întreaga comunitate de români număra în prima zi a anului în curs 868.635 de persoane, cu 3,2% mai puţin faţă de 1 ianuarie 2012.

Conform acestor date, pentru prima dată, populaţia totală a Spaniei a scăzut, ca urmare a străinilor, a anunţat institutul luni.

La data de 1 ianuarie 2013, Spania avea 47.059.533 de locuitori, cu 205.000 mai puţini decât la 1 ianuarie 2012, iar numărul străinilor stabiliţi în Spania a scăzut cu peste 216.000, ceea ce reprezintă 3,8% din totalul populaţiei.

Comunitatea română continuă să fie cea mai numeroasă din Spania, reprezentând peste 15% din totalul străinilor, chiar dacă mulţi compatrioţi au părăsit teritoriul spaniol.

Cetăţenii comunitari erau cei mai numeroşi printre străinii din Spania la 1 ianuarie 2013, iar alte două comunităţi semnificative din Spania sunt cea a britanicilor (383.093) şi a italienilor (221.361).

Dintre cetăţenii care nu fac parte din comunitatea europeană, cei mai numeroşi sunt marocanii, 787.013, şi cei din Ecuador - 262.223 de persoane.

Spania: Zeci de mii de familii şi-au pierdut locuinţele în 2012, iar situaţia nu se va îmbunătăţi

Spania a înregistrat 30.000 de evacuări în 2012, iar oamenii au fost nevoiţi să plece din primele lor locuinţe, din cauza neplăţii ipotecilor. Cotidianele spaniole de vineri preiau această ştire pe fondul controversatului decret de lege adoptat în Andaluzia, unde guvernul regional a decis exproprierea locuinţelor rămase băncilor după evacuarea celor ce riscă acum excluziunea socială.

O evacuare la fiecare sfert de oră - cotidianul El Pais scrie că în Spania s-au înregistrat 30.000 de evacuări din primele case în 2012, iar dintre acestea, proporţia străinilor care au beneficiat de măsuri de dare în plată (predarea locuinţei ipotecate cu ştergerea datoriei contractate prin credit - n.r.) este de 38,75%.

Experţii cred că situaţia nu se va îmbunătăţi pe parcursul acestui an, din cauza şomajului, mai notează cotidianul citat. În plus, acesta titrează pe prima pagină a ediţiei tipărite că şeful executivului regional catalan, Artur Mas, a cerut rapoarte asupra modelului unui stat catalan, şi în domenii precum apărarea, siguranţa, impozitele, datoriile, asigurările sociale, energia şi foaia de parcurs pentru organizarea referendumului asupra autodeterminării.

Şomerii spanioli au luat drumul Germaniei, Elveţiei şi al continentului american

Numărul şomerilor a ajuns în Spania, la începutul lunii aprilie 2013 la peste 5 milioane de persoane, însă din decembrie 2012 s-a conturat o uşoară tendinţă de reducere a ritmului de creştere a şomajului.

În martie, numărul de spanioli care nu aveau un loc permanent de muncă s-a redus cu 5.000 de persoane, iar uUna dintre principalele cauze este emigrarea din Spania a celor mai activi, mai instruiţi şi mai decişi cetăţeni.

În căutarea stabilităţii şi a unui loc de muncă, aceştia pleacă în Germania, Elveţia, SUA şi Mexic, relevă cotidianul Novîe Izvestia.

Potrivit datelor oficiale, în 2012 în Germania au emigrat, pentru a-şi găsi de muncă, peste 50.000 de spanioli. Doar în ianuarie anul acesta serviciile germane pentru ocuparea forţei de muncă au înregistrat peste 9.000 de cetăţeni spanioli care caută în Germania un loc de muncă, ceea ce înseamnă cu 2,4% mai mult decât în ianuarie 2012.

Spaniolii sunt mai decişi în căutarea de muncă decât cetăţenii altor ţări est-europene, care traversează de asemenea vremuri economice dificile. Numărul de imigranţi spanioli în Germania îl depăşeşte pe cel din Grecia, Portugalia şi Italia, însă nu atinge numărul de imigranţi din ţări est-europene.

Landurile germane federale se aşteaptă ca afluxul de şomeri din România şi Bulgaria să ajungă la 100.000-180.000 de persoane. Autorităţile Germaniei conştientizează că cei mai mulţi dintre ei nu vor fi specialişti de înaltă calificare, ci oameni dispuşi la orice muncă, inclusiv la cea prost plătită, care nu necesită abilităţi speciale.

Specialiştii spanioli pleacă nu doar în Germania. Printre destinaţiile prioritare în căutarea unui nou loc de muncă şi de noi posibilităţi se numără şi Elveţia. Spaniolii vin cu plăcere în Elveţia, în pofida faptului că salariile care sunt oferite acolo străinilor sunt mai mici decât cele plătite localnicilor.

De specialişti în domeniul arhitecturii, design-ului, modei, consulting-ului, sociologiei, comunicaţiilor şi marketingului este nevoie şi în Mexic. Această ţară are cadre puternice proprii în domeniul ingineresc, însă duce lipsă de specialişti în profesii de creaţie.

"Dacă în urmă cu 20 de ani mexicanii se duceau în Spania în căutarea unui loc de muncă, la ora actuală se conturează un proces invers: spaniolii vin în Mexic", relatează jurnalistul şi scriitor mexican Raúl Pérez López-Portillo.

"Ţara noastră se dezvoltă vertiginos. Principalii factori atractivi pentru spanioli sunt lipsa barierei lingvistice şi apropierea de SUA, unde cu timpul poţi să te muţi", subliniază jurnalistul, citat de Novîe Izvestia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor