Reding şi secretarul american al Justiţiei abordează programul de supraveghere NSA

Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei şi comisarul UE pentru justiţie.
Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei şi comisarul UE pentru justiţie. (ERIC PIERMONT / AFP / Getty Images)

Vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Viviane Reding eticheteză ca "pozitivă şi constructivă" întâlnirea de luni cu secretarul american al Justiţiei, Eric Holder, pe subiectul interceptării de către serviciile americane de spionaj a comunicaţiilor în Europa.

"Ne-am angajat să avansăm rapid în negocierile referitoare la un acord privind protecţia datelor care să fie semnificativ şi coerent", a afirmat presei Viviane Reding la finalul acestei întruniri, la Washington.

Comisarul european însărcinat cu afacerile judiciare se referă la "semnalul foarte puternic de restaurare a încrederii" dintre cele două continente, care s-a "evaporat" în ultimele luni datorită dezvăluirilor legate de interceptarea comunicaţiilor cetăţenilor europeni de către Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA).

Viviane Reding a precizat că acum este "prima dată" când secretarul american al Justiţiei Eric Holder a recunoscut că există "probleme" în Europa în ce priveşte acest caz care afectează relaţiile dintre Washington şi mai multe ţări europene.

Ea a menţionat că Holder a "promis o soluţie satisfăcătoare (...) foarte rapid", având în vedere că este în joc protecţia datelor personale ale cetăţenilor americani şi europeni. Însă această "bunăvoinţă este necesar să fie urmată de acţiuni concrete" şi "în mod rapid", a susţinut ea.

Negocierile pe subiectul protecţiei datelor urmează să se încheie în primăvara lui 2014, a precizat Reding. "Este pentru prima dată în ultimii trei ani când văd că se mişcă ceva", a spus ea la ieşirea de la această reuniune.

La întâlnire au participat, de asemenea: Cecilia Malmstrom, comisarul european însărcinat cu Afacerile Interne, Rand Beers, secretarul interimar pentru Securitate Internă, miniştrii lituanieni Juozas Bernatonis şi Elvinas Jankevicius, a căror ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, şi ministrul grec al Justiţiei, Charalampos Athanasiou, reprezentantul ţării care va deţine următorul mandat al preşedinţiei UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe