Obama nu "scotoceşte" prin metodele serviciilor de spionaj

Barack Obama, 4 noiembrie 2013 (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
08.11.2013

Preşedintele american Barack Obama îşi declină răspunderea pentru (eventuala) spionare a aliaţilor săi. Obama a declarat joi că se limitează la a citi rapoartele pe care i le dau serviciile secrete, fără a investiga cum au fost obţinute informaţiile ce au stat la baza lor, în special când este vorba ce aliaţi, precum Germania.

"La fel ca toţi preşedinţii, atunci când primesc date de la serviciile de informaţii, în special când este vorba de aliaţi precum Germania, nu încerc să scotocesc pentru a afla cum au fost obţinute", a declarat Obama pentru postul de televiziune NBC.

"Dacă este vorba de alte ţări, care reprezintă o ameninţare pentru Statele Unite, atunci sunt interesat nu numai de aceste date, ci şi de modul în care au fost colectate", a adăugat însă Obama.

Declaraţiile preşedintelui american vin în urma recentului scandal internaţional declanşat de dezvăluirile legate de interceptarea telefonului cancelarului Germaniei, Angela Merkel. Acuzaţiile au fost făcute publice chiar înainte de demararea ultimul summit UE desfăşurat la Bruxelles (24-25 octombrie), stârnind reacţii dure ale liderilor europeni.

Casa Albă s-a apărat oferind asigurări că Statele Unite nu ascultă şi nu vor asculta comunicaţiile cancelarului Merkel, o formulă care lasă loc de interpretare, ne-infirmând posibilitatea ca astfel de acţiuni de spionaj să fi avut loc în trecut.

Lista ţărilor aliate care şi-au exprimat public nemulţumirea legată de activităţile serviciilor secrete americane pe teritoriul lor nu se rezumă la Germania.

Franţa a suspectat serviciile secrete americane că ar fi fost în spatele unei operaţiuni de spionaj împotriva preşedinţiei franceze, descoperită în luna mai 2012, înainte ca Francois Hollande să preia conducerea la Palatul Elysee. De asemenea, Le Monde a publicat informaţii conform cărora serviciile secrete americane nu doar că au interceptat zeci de milioane de comunicaţii din Franţa, dar ar fi spionat şi ambasada Franţei la Washington şi misiunea ei permanentă pe lângă Naţiunile Unite de la New York.

Scandalul spionajului american a atins şi Italia, premierul italian Enrico Letta anunţând că "va cere explicaţii" Statelor Unite ale Americii, informează pe 25 octombrie presa italiană.

Cotidianul La Repubblica de la Roma scrie că, potrivit unor documente dezvăluite de cotidianul britanic The Guardian, Agenţia de Securitate Naţională americană (NSA) "a supravegheat convorbirile telefonice a 35 de lideri mondiali, după ce un responsabil al administraţiei SUA i-a transmis numerele de telefon".

"Casa Albă ştia despre aceşti 35 de lideri străini spionaţi", s-a mai afirmat în presa italiană, care informa şi că "acest lucru se întâmpla în perioada în care la conducere era preşedintele republican George Bush, dar jena actualului preşedinte, democratul Barack Obama, este evidentă. Şi este evidentă şi "continuitatea dintre administraţia republicană şi cea democrată asupra acestor metode de spionaj."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor