SUA nu va mai semna cu Germania acordul ce limitează spionajul între serviciile secrete
Acordul ce limitează activităţile de spionaj reciproc între serviciile secrete ale Germaniei şi SUA nu va mai fi semnat, anunţă luni săptămânalul german Der Spiegel pe pagina sa de internet, potrivit agenţiei de presă ITAR-TASS.
Cu un astfel de mesaj s-au întors la sfârşitul săptămânii trecute la Berlin de la Washington şeful Serviciului Federal de Informaţii al Germaniei (BND), Gerhard Schindler, şi şeful Oficiului Federal pentru Protecţia Constituţiei (contraspionajul german), Hans-Georg Maassen.
Potrivit publicaţiei, SUA au considerat posibilă doar o revizuire a vechiului acord referitor la relaţiile de colaborare din acest domeniu, care, în varianta revizuită, conţine formulări foarte vagi. Acea parte a documentului care se referă strict la activităţile de spionaj a fost considerată de administraţia americană perfect valabilă şi astfel nu ar avea nevoie de îmbunătăţire, au indicat cei doi oficiali germani după revenirea dintr-o vizită în SUA.
De partea americană există temeri că semnarea unui astfel de acord cu Germania ar putea crea un precedent, care ar putea duce la situaţia ca şi alte state să dorească să semneze înţelegeri similare, remarcă în acest context publicaţia germană.
După cum a explicat şeful BND, Statele Unite ale Americii 'sunt dispuse la un nou tip de cooperare' cu Germania, iar în următoarele săptămâni trebuie ca cele două părţi să se pună de acord asupra unor formulări exacte în privinţa acestei colaborări pe viitor.
La ora actuală, SUA au acorduri ce interzic spionajul reciproc doar cu patru ţări: Canada, Marea Britanie, Australia şi Noua Zeelandă. În cadrul acestui grup, denumit 'Five Eyes', are loc un intens schimb de informaţii secrete. Experţii exprimă îndoieli că altcineva ar putea să se alăture acestui grup, în primul rând din cauză că ar fi nevoie de acordul fiecărui membru al 'Five Eyes'.
Experţii germani sunt de asemenea sceptici şi în legătură cu faptul că SUA ar putea dezvolta împreună cu alte ţări, inclusiv Germania şi Franţa, reguli generale privind spionajul între ţările aliate.
La 8 noiembrie, reprezentanţii Germaniei şi Braziliei la ONU au prezentat Adunării Generale a Naţiunilor Unite un proiect de rezoluţie, care cere să se pună capăt spionajului electronic şi aplicarea dreptului la intimitate pe internet, consacrat în Pactul internaţional cu privire la drepturile civile şi politice. Zece state au redactat acest document: Austria, Bolivia, Indonezia, Coreea, Liechtenstein, Peru, Uruguay, Franţa, Elveţia şi Ecuador.
Proiectul de rezoluţie a fost elaborat pe fondul răsunătorului scandal internaţional declanşat de dezvăluirile incendiare făcute de fostul angajat al Agenţiei de Securitate Naţională a SUA (NSA) Edward Snowden privind un amplu program de supraveghere electronică derulat de serviciile secrete americane.
La 24 octombrie, media internaţionale au informat că NSA ar fi monitorizat telefonul mobil al cancelarului german Angela Merkel încă din 2009. În luna septembrie, în media au apărut informaţii potrivit cărora serviciile secrete americane ar fi interceptat convorbirile telefonice ale preşedintelui brazilian Dilma Rousseff.
Potrivit site-ului ziarului britanic The Guardian, cel puţin 35 de lideri politici din lume s-ar fi aflat sub supravegherea electronică a Agenţiei de Securitate Naţională a SUA.