Anonymous declară război Asiei (Video)

Colectivul de hackeri Anonymous a crescut atacuri cibernetice în Asia de Sud-Est, Guvernul din Filipine fiind ultima sa ţintă, scrie luni publicaţia Time. Duminică, cel puţin cinci site-uri aparţinând agenţiilor publice din Filipine au fost spart şi folosite pentru a difuza un apel pentru ca oamenii să adere, pe data de 5 noiembrie, la un protest în masă împotriva corupţiei, raportează Sydney Morning Herald.
O persoană care pretinde că vorbeşte în numele grupului Anonymous emite o avertizare de război împotriva guvernului din Singapore. (ROSLAN RAHMAN / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
04.11.2013

Colectivul de hackeri Anonymous a crescut numărul atacurilor cibernetice în Asia de Sud-Est, Guvernul din Filipine fiind ultima sa ţintă, scrie luni publicaţia Time. Duminică, cel puţin cinci site-uri aparţinând agenţiilor publice din Filipine au fost sparte şi folosite pentru a difuza un apel pentru ca oamenii să adere, pe data de 5 noiembrie, la un protest în masă împotriva corupţiei, raportează Sydney Morning Herald.

Guvernul condus de preşedintele Benigno Aquino, ales pe fondul unei corupţii aflate în creştere, se luptă în prezent cu numeroase acuzaţii de deturnare de fonduri publice.

În ultima săptămână, Singapore a fost, de asemenea, lovită de mai multe atacuri anonime, în semn de protest faţă de cadrul guvernului de acordare a licenţelor de Internet, care a intrat în vigoare la 1 iunie.

Peste 150 de site-uri din Australia au fost sparte în semn de protest pentru spionajul înteprins de această ţară împotriva Indoneziei, a raportat luni ABC News. Un grup autointitulat Anonymous Indonezia a preluat o serie de site-uri cu adresele care se termină în .au.

Săptămâna trecută, au apărut acuzaţiile conform cărora Australia a folosit ambasada sa din Jakarta ca o bază pentru colectarea de informaţii politice, diplomatice şi economice. Hackerii pretind că au preluat controlul a 178 de site-uri, transformând paginile în mesaje pentru guvernul australian.

"Opriţi toate formele de spionaj în Indonezia sau vă vom distruge reţeaua internet", scria pe o pagină.

O parte dintre cele 178 de site-uri au revenit acum la normal, dar multe încă rămân blocate.

Anonymous este o reţea internaţională de activişti şi hackeri, fiind uneori descrisă ca "o adunare pe internet" cu "o structură de comandă foarte lejeră şi descentralizată, care funcţionează pe idei, mai degrabă decât pe directive", potrivit unui site asociat cu grupul. Grupul a devenit cunoscut pentru o serie de atacuri cibernetice intens mediatizate împotriva site-urilor unor guverne, grupări religioase şi corporaţii.

Printre ţintele alese de Anonymous sunt incluse agenţiile guvernamentale din SUA, Israel, Tunisia, Uganda, şi altele, site-uri de pornografie infantilă, agenţii de protecţie a drepturilor de autor, Biserica Baptistă Westboro şi diverse corporaţii, cum ar fi Paypal, Mastercard, Visa, şi Sony.

Anonymous a susţinut public Wikileaks şi mişcarea Occupy, iar grupurile asociate, lulzsec şi Operaţiunea AntiSec, au lansat atacuri împotriva unor agenţii guvernamentale din SUA, mass-media, companii de jocuri video, contractori militari, personal militar şi ofiţeri de poliţie.

Zeci de persoane au fost arestate pentru implicare în atacuri anonime în ţări precum SUA, Marea Britanie, Australia, Olanda, Spania şi Turcia. Evaluările acţiunilor şi eficienţa grupului variază foarte mult. Susţinătorii au numit grupul "luptători pentru libertate" şi Robin Hood digitali, în timp ce criticii i-au numit "terorişti cibernetici".

În 2012, Time a numit gruparea Anonymous ca una dintre cele "mai influente 100 de personalităţi din lume".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor