Recuperarea prejudiciilor din dosare. Agenţia lui Cazanciuc a primit undă verde de la Parlament

Doar o mică parte a prejudiciilor din dosarele penale este recuperată de ANAF, deşi există hotărâri definitive pronunţate în acest sens.
Parlamentari români votează
Parlamentari români votează (Florin Chirilă/Epoch Times)

UPDATE: Cu 221 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi 9 abţineri, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind înfiinţarea Agenţiei de Recuperare a Prejudiciilor, cu 221 de voturi pentru. Parlamentarii au dat vot pozitiv după ce au decis, însă, să schimbe numele instituţiei.

Numele Agenţiei a fost modificat în cadrul dezbaterilor din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor din Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Sechestrate în Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Potrivit Realitatea.net, în plenul Camerei Deputaţilor, după votul asupra proiectului de lege, Marton Arpad a anunţat că deputaţii UDMR s-au abţinut de la vot.

"Grupul parlamentar s-a abţinut pentru că nu suntem convinşi că această lege va fi aplicată. Suntem convinşi că avem o legislaţie care, dacă ar fi fost aplicată, atunci toţi cei care au fost pedepsiţi ar fi trebuit să plătească ceea ce a fost decis de instanţă, pentru că avem textele legale care, din păcate, nu au fost respectate. Dacă facem o altă lege nu rezolvăm respectarea legii. Ni se pare că această nouă instituţie creată este neconstituţională. (...) Forma adoptată deschide calea spre abuz", a declarat Marton Arpad.

***

Hotărât să rezolve această problemă, ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a iniţiat un proiect de lege care vizează înfiinţarea unei agenţii specializate în recuperarea prejudiciilor provenite din infracţiuni. Iniţiativa pesedistului va fi supusă miercuri aprobării Camerei Deputaţilor, după ce, în urmă cu o lună, a fost respinsă de Senat.

"Salut terminarea discuţiilor în Comisia juridică şi introducerea pe ordinea de zi. Din păcate, din cauza unor probleme medicale, nu am putut participa la dezbaterile din Comisia juridică, dar mulţumesc tuturor deputaţilor care, indiferent de grupul parlamentar, au susţinut proiectul şi au venit cu propuneri care să ducă la îmbunătăţirea lui. Sper într-un vot pozitiv astăzi şi la operaţionalizarea cât mai rapidă a acestei agenţii", a declarat miercuri, pentru Agerpres, Robert Cazanciuc.

Proiectul de lege pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate a fost respins de Senat, pe 13 octombrie, cu 66 de voturi "pentru", 6 abţineri şi 36 de voturi "împotrivă". Pentru a trece, iniţiativa lui Cazanciuc ar fi trebuit să aibă girul a minimum 84 de senatori fiind vorba de o lege organică.

"Am văzut câteva titluri de presă puţin mai devreme, care vorbeau despre o 'marţea neagră'. Nu aş spune că e un fel de 'marţea neagră', dar oricum este un vot împotriva intereselor României ceea ce s-a întâmplat astăzi în Senat. Plecasem destul de optimist de dimineaţă la Senat, chiar îmi pregătisem un discurs în care încercam să spun că avem ocazia împreună cu senatorii să demitizăm acest 'marţi 13' şi să arătăm că lucrurile pot să fie şi altfel decât în percepţia populară. Din păcate, nu a fost aşa, am avut un vot împotrivă, împotriva unei legi, împotriva intereselor României", a declarat atunci Robert Cazanciuc, la TVR.

Reamintim în context că, recent, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, atrăgea atenţia că, doar în dosarele instrumentate de procurorii DNA, suma care trebuie confiscată se ridică la 310 milioane de euro, iar în afară de DNA mai există şi DIICOT şi toate structurile de parchet din România, astfel încât statul are de recuperat sute de milioane de euro, instanţele de judecată pronunţând decizii de confiscare în acest sens.

Pentru mai multe detalii despre Agenţia lui Cazanciuc vă recomandăm să citiţi Înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, respinsă de Senat. PSD îi acuză pe liberali

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne