Dacian Cioloş, desemnat de Iohannis premier al României

Cele două runde de consultări cu partidele parlamentare s-au încheiat, astfel că preşedintele Klaus Iohannis a făcut anunţul cel mare.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, marţi, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, în cadrul căreia a anunţat numele viitorului premier - Dacian Cioloş.

"După părerea mea, în această etapă, pentru a rezolva problema guvernării, este nevoie de un prim-ministru independent, sau tehnocrat cum spunem de multe ori, o persoană curată, care să nu fi fost implicată în scandaluri, un om integru. Este nevoie să fie promovaţi miniştri performanţi, este nevoie de partide fără corupţi, este nevoie ca partidele să facă curăţenie în interior şi să nu promoveze persoane suspectate de corupţie. Avem nevoie de întărirea statului de drept, este nevoie de deschiderea competiţiei politice.", a declarat Iohannis, citat de Mediafax.

Iohannis susţine că nu putem aştepta o revigorare a clasei politice doar din interiorul partidelor, este nevoie de oameni noi, motiv pentru care a şi încurajat tinerii să intre în politică.

"Fără oameni noi este greu de presupus că vom avea o clasă politică nouă. Asta nu înseamnă că cei vechi trebuie să plece. Cei vechi care sunt buni trebuie să rămână. Este nevoie să afirm că România rămâne fermă pe calea europeană şi orice guvern vom avea trebuie să fie sprijinit de Parlament, de partidele politice pentru a lua măsuri care să garanteze o creştere economică sustenabilă", a adăugat preşedintele.

Şeful statului susţine că a discutat toate aceste aspecte cu partidele parlamentare venite la consultările de la Cotroceni. "A fost o situaţie interesantă pentru mine că partidele au înţeles imediat care este miza şi că este nevoie să găsim o soluţie împreună. Această soluţie o văd într-un guvern tehnocrat. Partidele au agreat ideea, cu foarte puţine excepţii şi am convenit că aceasta este calea corectă până la alegerile parlamentare din 2016".

"Ţinând cont de toate astea îl desemnez pe Dacian Cioloş drept premier", a anunţat Iohannis.

La rândul său, Dacian Cioloş a declarat că îşi va concentra atenţia şi energia pentru a-şi forma echipa atât din punct de vedere al persoanelor, cât şi al conceptului de program de guvernare. Potrivit unor surse politice consultate de Hotnews.ro, fostul comisar european a primit garanţii că îşi va alege singur echipa de miniştri, fără influenţă din partea partidelor politice.

"Vă mulţumesc pentru încrederea pe care mi-o acordaţi şi doresc să îi asigur pe cei care ne privesc, de faptul că voi face tot ce îmi stă în putinţă de a mă ridica la înălţimea încrederii care mi-a fost acordată. Trecem printr-o perioadă cheie pentru societatea românească, perioadă în care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesită o prezenţă publică a Guvernului în aşa fel încât să asigure puntea de legătură între diferite instituţii ale statului şi aş spune, mai precis, între politic şi societate.

Îmi voi concentra atenţia şi energia pentru a-mi forma echipa atât din punct de vedere al persoanelor, cât şi al conceptului de program de guvernare", a afirmat Dacian Cioloş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne