Recomandările FMI pentru economia Rusiei, aflată în colaps

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (MIKHAIL METZEL / AFP / Getty Images)

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a publicat recent un raport în care sunt evidenţiate principalele probleme care afectează economia Federaţiei Ruse, în ciuda măsurilor luate de autorităţi pentru depăşirea dificultăţilor care afectau deja ritmul de creştere a economiei Rusiei încă de pe parcursul anului trecut, reflectând cauze structurale care existau şi înainte de criza economică, potrivit money.ro.

Analiştii FMI au avertizat că tensiunile geopolitice rezultate din cauza situaţiei din Ucraina aduc cu ele consecinţe negative de natură să ducă economia Rusiei într-un impas. Aceştia au preconizat că în acest an va avea loc o înăsprire a politicilor fiscale, în contextul în care deficitul calculat în afara comerţului cu petrol se menţine aproape de un nivel record.

Banca Centrală a Rusiei a reacţionat la presiunea resimţită de rubla rusească prin majorarea dobânzii de politică monetară, în scopul înlăturării riscului de creştere a inflaţiei pe termen mediu, şi a intervenit într-o mai mare măsură în piaţa monetară pentru a sprijini rubla. Experţii FMI au evidenţiat faptul că autorităţile ruse au demarat o serie de reforme structurale, inclusiv o reformă parţială a sistemului de pensii şi o nouă lege privind achiziţiile publice.

Având în vedere aceste condiţii economice şi geopolitice excepţionale, FMI susţine că politicile autorităţilor ar trebui să vizeze menţinerea stabilităţii macroeconomice, iar pe parcursul anului viitor va fi necesar ca Banca Centrală a Rusiei să aibă o atitudine monetară mai strictă pentru a atinge ţinta de inflaţie. O altă recomandare a reprezentanţilor Fondului este că, după atenuarea incertitudinilor din această perioadă, Banca Naţională a Rusiei să revină la o politică mai flexibilă în ceea ce priveşte cursul de schimb.

În ciuda încetinirii creşterii economice, în contextul actual, pare justificată o înăsprire fiscală modestă datorită faptului că producţia industrială este aproape de potenţialul său maxim.

Pe de altă parte, FMI consideră că o altă provocare a autorităţilor ruse este respectarea regulilor fiscal-bugetare, considerate drept esenţiale „pentru a susţine credibilitatea necesară consolidării fiscale pe termen mediu”.

Analiştii FMI susţin că, pe termen mediu, reformele structurale sunt esenţiale pentru a spori potenţialul de creştere a economiei Rusiei, iar Rusia trebuie să continue eforturile de integrare la nivel global, pentru a atrage investitorii străini şi pentru stimularea potenţialului de creştere. Experţii au menţionat că Rusia ar trebui să continue reforme precum îmbunătăţirea pieţei forţei de muncă, precum şi reducerea poverii fiscale, a barierelor administrative şi a corupţiei.

Pe lângă toate aceste sarcini, pe termen mediu, Kremlinul trebuie să se concentreze şi asupra planurilor de privatizare menite să crească eficienţa economică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie