Reclame prăfuite de vreme

Să ne întoarcem în timp, în vremea când companiile nu puteau să-şi promoveze produsele într-o manieră tehnologică atât de avansată ca în zilele noastre. Industria publicităţii a stat la baza evoluţiei economice şi astăzi o regăsim pretutindeni: în cultură, în tehnologie, în politică, în viaţa sportivă, în activităţile obişnuite etc.
A. D.
21.01.2015

Să ne întoarcem în timp, în vremea când companiile nu puteau să-şi promoveze produsele într-o manieră tehnologică atât de avansată ca în zilele noastre. Industria publicităţii a stat la baza evoluţiei economice şi astăzi o regăsim pretutindeni: în cultură, în tehnologie, în politică, în viaţa sportivă, în activităţile obişnuite etc. Publicitatea face parte din existenţa noastră cotidiană încă din cele mai vechi timpuri. Cea mai veche formă de reclamă datează din China secolelor XI-VII I.C., unde poeziile şi cântecele cântate de vânzătorii de diverse produse alimentare aveau menirea să atragă potenţiali clienţi. Egiptenii se apropie ca formă de reclama zilelor noastre, pentru că au dezvoltat forme de publicitate tipărind anunţuri de vânzări pe foi de papirus care erau apoi ataşate de pereţii şi stâlpii clădirilor, sau amplasând de-a lungul drumurilor publice bucăţi de stâncă în care erau sculptate diverse mesaje în scopul informării călătorilor în legătură cu produsele sau serviciile oferite.

În perioada medievală descoperim un fel de strămoşi ai crainicilor din zilele noastre care prezintă reclame la televizor - „strigătorii”, care aveau rolul să laude prin strigăte calităţile mărfurilor comercianţilor care îi angajau. Odată cu inventarea presei tipografice, evoluţia publicităţii a luat amploare.

În România primele forme de publicitate apar odată cu “strigătorii” din pieţe şi târguri, care anunţau produsele pe care le vindeau. Ziarul Mercur din Brăila, este primul care publică un anunţ publicitar în anul 1830 şi care, printre altele, publică sosirea în portul dunărean a vapoarelor străine şi numele importatorilor de mărfuri, informaţii utile pentru cei care veneau să se aprovizioneze. În 1886 se lansează Oficiul de publicitate România de către George Albert Tacid, autorul celebrei expresii “reclama e sufletul comerţului” care, împreună cu Constantin Brăiloiu, editează în 1884 săptămânalul de reclame Publicite Roumaine, la patru ani de la adoptarea “Legii asupra mărcilor de fabrici şi comerciu”.

Noi ne-am oprit la câteva reclame autohtone, parte din ele vechi de mai bine de 100 de ani, altele din perioada comunistă, altele apărute imediat după perioada comunistă.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor