Comandant NATO: Rusia vrea să arate că este ”o mare putere”
alte articole
Zborurile Forţelor Aeriene ruse în spaţial aerian al Europei au ca obiectiv să demonstreze Occidentului că Rusia este ”o mare putere”, a comentat luni comandantul suprem al Alianţei Nord Atlantice, Philip Breedlove.
Rusia şi-a sporit activitatea aeriană deasupra Europei în ultimul an, dar în ultima săptămână activitatea rusă a înregistrat o creştere accentuată.
De asemenea, Moscova a mai organizat în ultimele luni o serie de zboruri militare strategice în spaţial aerian defensiv al Statelor Unite, Canadei şi Japoniei, afişând o activitate aeriană asemănătoare cu cea din timpul Războiului Rece. Dar incursiunile avioanelor în spaţiul aerian al Europei au ca obiectiv trimiterea unui mesaj.
Rusia ”ne semnalează că este o mare putere”, a declarat Breedlove, adăugând că Moscova vrea să arate că poate exercita o influenţă asupra strategiei alianţei.
Avioanele NATO au interceptat săptămâna trecută, chiar înaintea aşa-numitelor alegeri din regiunile ocupate ale Ucrainei, mai multe escadrile ruse, compuse din bombardiere strategice şi avioane de vânătoare, care au zburat deasupra Oceanului Atlantic, Mării Negre, Mării Baltice şi Mării Nordului.
În trecut, escadrilele ruse erau formate din unul sau două avioane, dar săptămâna trecută diviziile aeriene au devenit mai complexe şi au intrat mai adânc în spaţiul aerian european - o rută aeriană mai provocatoare, a apreciat generalul american.
NATO, angajată să sprijine securitatea din Europa de Est
Zborurile sunt un motiv de ”îngrijorare” şi pot afecta securitatea şi stabilitatea din regiune. Breedlove a arătat că forţele navale ruse au adoptat o poziţie provocatoare, în ultimii ani, în regiunile din Marea Neagră, Marea Nordului şi Oceanul Pacific.
Pe fondul presiunilor militare şi energetice lansate de Rusia, Breedlove a afirmat că sprijină sporirea temporară a numărului de soldaţi americani din estul Europei, pe lângă măsurile luate deja pentru a asigura statele partenere de la graniţa estică a NATO.
Generalul american a mai explicat că din cauza prezenţei crescute a Rusiei în Europa de Est, Statele Unite ar avea nevoie să asigure o prezenţă militară suplimentară în zona Baltică, Polonia şi România.
Liderii militari americani au dezbătut posibilitatea de a staţiona mai multe resurse militare în bazele cheie din Europa ”pentru a oferi o capabilitate de răspuns mai mare, în cazul în care va fi necesară pe viitor”.
În prezent, Statele Unite are în Polonia şi statele baltice aproximativ 750 de soldaţi din Brigada 1, Divizia de Cavalerie, tancuri Abrams M-1 şi autovehicule blindate Bradley. Forţele americane vor efectua exerciţii de pregătire împreună cu forţele aliate din regiune pentru o perioadă de trei luni.