24 de emigranţi au murit într-un accident naval în Marea Neagră, lângă Istanbul

Luni, echipele de salvare au recuperat din mare 24 de cadavre şi au salvat alţi 7 oameni după scufundarea unei ambarcaţiuni la confluenţa Strâmtorii Bosfor cu Marea Neagră, nu departe de Istanbul.
Echipele de salvare recuperează o ambarcaţiune scufundată lângă satul Garipce din apropierea Istanbulului, 3 noiembrie 2014. (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.11.2014

Luni, echipele de salvare au recuperat din mare 24 de cadavre şi au salvat alţi 7 oameni după scufundarea unei ambarcaţiuni la confluenţa Strâmtorii Bosfor cu Marea Neagră, nu departe de Istanbul. Ambarcaţiunea transporta imigranţi clandestini, inclusiv copii, a declarat conducerea Pazei de Coastă turceşti.

Zeci de mii de emigranţi din Africa, Orientul Mijlociu şi din alte zone folosesc în fiecare an ambarcaţiuni deseori nesigure şi mii dintre ei se îneacă în încercarea lor de a intra în Uniunea Europeană prin statele de coastă.

În cazul de faţă, ambarcaţiunea transporta 42 de emigranţi clandestini africani, incluzând 12 copii şi 7 femei, alături de un căpitan turc, a raportat website-ul de ştiri Hürriyet. Se crede că aceştia se îndreptau spre Bulgaria sau România.

Presa turcă scrie că aproximativ 40 de persoane s-au îmbarcat la sud de Istanbul, în Marea Marmara, iar ambarcaţiunea a înaintat după aceea în Strâmtoarea Bosfor, până la Marea Neagră, unde s-a răsturnat, dintr-un motiv necunoscut încă, la nivelul localităţii Rumeli Fener.

Şapte nave ale pazei de coastă şi un elicopter au continuat operaţiunile de căutare în Marea Neagră, aproximativ 5 km nord de Bosfor. Biroul guvernatorului a declarat că o echipă de scafandri a fost de asemenea trimisă în zonă.

Majoritatea emigrării către Europa are loc prin Marea Mediterană şi Organizaţia Internaţională pentru Emigrare (OIE) a declarat săptămâna trecută că aproximativ 3.200 de emigranţi au murit în acest an încercând să traverseze Mediterana.

“Mulţi dintre ei sunt victime ale unor grupuri criminale ce urmăresc să obţină profit de pe urma suferinţei bărbaţilor, femeilor şi copiilor ce fug din calea conflictelor şi opresiunii”, a susţinut OIE într-o declaraţie pe website-ul său.

Aproximativ 150.000 de emigranţi clandestini, mulţi dintre ei provenind din cele mai tulburate naţiuni din Africa şi Orientul Mijlociu, au ajuns în siguranţă în Europa în ultimele 10 luni, conform declaraţiei OIE.

Numărul emigranţilor a crescut de când mişcările sociale ale “Primăverii Arabe” au declanşat tulburări în Africa de Nord şi un război civil în Siria.

Traficul în strâmtoarea Bosforului, una dintre cele mai aglomerate rute navale ale lumii, a fost suspendat la ora 10:20 a.m. (3:20 a.m. EST) datorită operaţiunilor de căutare şi salvare şi a fost reluat în jurul ore 6 a.m. EST.

Bosforul este o strâmtoare ce constituie graniţa dintre Rumelia, partea europeană a Turciei şi Anatolia, partea asiatică. Pe cele două maluri ale ei este situat oraşul Istanbul. Are o lungime de aproximativ 30 km, cu o lăţime maximă de 3.700 metri la intrarea nordică, o lăţime minimă de 700 metri între Kandilli şi Aşiyan. Datorită condiţiilor dificile de vreme, strâmtoarea este deseori închisă în timpul iernii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor