Jim Rickards: Chinezii nu stiu nimic despre pieţele de capital

Autorul cărţilor “Currency Wars” şi “The Death of Money a avertizat că, deşi piaţa bursieră chineză a cunoscut un moment de respiro vineri, când acţiunile chineze au crescut cu 2%, situaţia pe termen lung va rămâne în mare parte la fel.
James Rickards, autorul bestseller-ului "Războaiele Valutare" (Prin bunăvoinţă, James Rickards)
Valentin Schmid
12.01.2016

China a permis lumii să îşi tragă sufletul vineri. Acţiunile chineze au crescut cu 2%, iar banca centrală a Chinei a ridicat puţin valoarea yuanului. Totuşi, acţiunile globale sunt mai mult sau mai puţin neschimbate.

“Chinezii sunt comunişti şi ei nu stiu nimic despre pieţele de capital. A pune comuniştii să răspundă de pieţele de capital este ca şi cum ai pune un pistol încărcat în mâna unui copil de 3 ani”, a declarat James Rickards, autor al cărţilor “Currency Wars” şi “The Death of Money”, pentru postul canadian de televiziune CBC.

Rickards susţine că cea mai mare greşeală a chinezilor a fost să şocheze lumea prin devalorizarea yuanului în august 2015. “Niciodată nu şochezi sistemul, întotdeauna laşi oamenii să ştie ce va veni”, a precizat el. La acea vreme, mişcarea a fost o surpriză totală şi a şocat încrederea lumii în planificarea centralizată chineză.

Acum, autorităţile chineze trimit semnale că moneda lor va scădea şi mai mult.

Conform Reuters, banca centrală chineză a susţinut pe website-ul său în 8 ianuarie: “Banca Centrală a declarat că va face yuanul să fie mai prezent în tranzacţiile internaţionale, va menţine moneda în esenţă stabilă, va îmbunătăţi mai mult mecanismul de structurare a masei monetare şi va intensifica reformarea sistemului de administrare a valutei străine şi reformarea instituţiilor financiare”.

Acest lucru înseamnă că yuanul se va deprecia şi mai mult în faţa dolarului. China a restricţionat setul de alegeri, conform legii trinităţii imposibile:

1. Să ai un cont deschis de capital
2. Să ai o politică monetară independentă
3. Să ai o rată de schimb stabilă

În orice moment, doar două sunt posibile şi Rickards susţine că Beijingul va alege o politică monetară independentă şi un cont deschis de capital, similar cu majoritatea pieţelor dezvoltate. “Ei trebuie să devalorizeze moneda [naţionale]. Nu îşi vor închide contul de capital, [deoarece] există o presiune prea mare din partea Fondului Monetar Internaţional. [În plus,] ei nu vor renunţa la politica monetară independentă şi nu vor creşte ratele pentru a opri scurgerile de capital, astfel că vor devaloriza moneda”, a precizat acesta.

În ceea ce priveşte tranziţia la o economie de consum, Rickards consideră că va fi nevoie de mult mai mult timp decât s-ar aştepta oamenii.

“Nu sunt atât de sigur că există o cerere. Există un număr mare de chinezi, dar repartizarea venitului lor este foarte deformată. Ei au un fel de clasă de mijloc de 200 milioane de oameni dintr-o populaţie de 1,2 miliarde, dar acei oameni practic mănâncă scoarţa copacilor, ei sunt destul de săraci”, a declarat el.

“Dintre cei care au ceva bani, o mare parte dintre ei îşi investesc banii în active supraevaluate precum imobiliare şi acţiuni, aşadar suferă pierderi serioase. Această tranziţie către o economie susţinută de consum va avea loc în decurs de 5 până la 10 ani. Creşterea [economică a] Chinei a lovit un gol de aer, şi va merge mult în jos.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor