Răzvan Nicolescu: Enel Dobrogea este de importanţă strategică pentru România, nu încurajăm pe nimeni să depună oferte
alte articole
Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, va merge la Roma în această săptămână pentru a discuta cu oficialii Enel despre vânzarea acţiunilor deţinute de grupul italian în România. Ministrul se va deplasa în Italia însoţit de către directorii generali ai Nuclearelectrica şi Electrica, Daniela Lulache şi Ioan Roşca.
Compania Enel, care deţine o treime din piaţa distribuţiei de energie din România, a anunţat în iulie că intenţionează să îşi vândă participaţiile pe care le deţine la mai multe companii din ţară noastră. Astfel, grupul italian ar intenţiona să tranzacţioneze 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia SA şi Enel Energie Muntenia SA, 51% din Enel Distribuţie Banat SA, Enel Distribuţie Dobrogea SA şi Enel Energie SA şi 100% din compania de servicii Enel România Srl (deţinută de Enel prin Enel Investment Holding BV).
Într-o conferinţă de presă ce a avut loc marţi, Răzvan Nicolescu a afirmat că activitatea de distribuţie a energiei este considerată strategică de statul român, mai ales în zona Dobrogea.
"De la privatizare până acum, au fost făcute o serie de investiţii de dezvoltare în domeniul militar. Nu încurajăm pe nimeni să depună oferte de cumpărare în Dobrogea, mai ales că există interes pentru companii de stat pentru preluarea acestor activităţi". (...) Societatea de distribuţie a energiei Enel Dobrogea este de importanţă strategică pentru România, mai ales în urma realizării de baze militare în zonă şi a conflictului militar din Ucraina", a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, în cadrul unui forum organizat de publicaţia Bursa.
Pentru preluarea distributiei din Dobrogea, există demersuri pentru depunerea unei oferte de cumpărare din partea Electrica.
Dintre potenţialii cumpărători, favoriţi se arătau a fi chinezii de la State Grid Corporation1, cea mai mare companie de distribuţie energie electrică din China, aflată, potrivit presei, în negocieri cu ENEL.
Reamintim că Guvernul a arătat, până în acest moment, o mare apetenţă pentru relaţiile cu China: reactoarele 3 şi 4 Cernavodă, Hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, o nouă centrală pe cărbune care ar uma să fie construită de CE Oltenia în colaborare cu China, retehnologizarea Termocentralei Deva, hidrocentrala Turnu Măgurele - Nicopole, microhidrocentralele de pe Prut, cablul electric submarin România-Turcia fiind doar o parte din proiectele în care guvernul le-ar dori dezvoltate cu guvernul chinez. Ofertându-le investitorilor chinezi aproape toate proiectele energetice importante ale României, ar însemna că Beijingul ar putea influenţa, în mare măsură, politica energetică a ţării.
Note:
1. State Grid Corporation of China este o companie înfiinţată în 2002 de către statul chinez, şi deţine monopolul construcţiei şi administrării reţelei de distribuţie a energiei electrice din China. Ea alimentează 26 de provincii, regiuni autonome şi municipalităţi din China, echivalentul a 88% din teritoriul Chinei.