Companiile energetice de stat obligate să devină "transparente"

Răzvan Nicolescu
Răzvan Nicolescu (Epoch Times România)

Companiile cu capital majoritar de stat din domeniul energetic vor fi obligate să facă publice contractele de achiziţii de servicii care depăşesc valoarea de 100.000 de euro, contractele de achiziţii pentru bunuri şi lucrări care depăşesc 500.000 de euro precum şi contractele de sponsorizări.

Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie, această reglementare este inclusă într-un ordin de ministru vizând întărirea regulilor de guvernanţă corporativă în societăţile de stat emis de Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolaescu. Direcţia Generală Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie va trebui să pună ordinul în aplicare în perioada imediat următoare.

Ordinul vizează introducerea obligativităţii existenţei unei strategii de dezvoltare, pentru fiecare companie din subordinea departamentului, valabilă pentru un orizont de timp de minimum zece ani, o mai bună monitorizare a sistemului de achiziţii publice existent în societăţile energetice de stat, precum şi transparentizarea modului de acordare a sponsorizărilor

„Am considerat necesară creşterea transparenţei pentru tot ceea ce înseamnă sistemul de achiziţii publice şi sistemul de sponsorizări în companiile de stat din sectorul energetic. În plus, vrem ca fiecare societate să aibă o gândire strategică, pe termen mai lung, care să depăşească durata mandatelor actualilor administratori. Toate aceste măsuri sunt o continuare a eforturilor de îmbunătăţire a guvernanţei corporative, de transparentizare şi eficientizare a societăţilor de stat din subordinea Departamentului pentru Energie”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, potrivit unui comunicat de presă remis Epoch Times.

Astfel, contractele de achiziţii care depăşesc valoarea de 100.000 de euro (în cazul achiziţiilor de servicii), respectiv 500.000 de euro (pentru bunuri şi lucrări) vor fi publicate trimestrial pe site-urile companiilor energetice de stat. De asemenea, în luna ianuarie a fiecărui an, societăţile vor publica într-un raport anual toate sponsorizările efectuate în anul anterior.

De asemenea, conducerea companiilor va trebui să realizeze o strategie de dezvoltare valabilă pentru minimum zece ani. „Vrem ca fiecare societate să aibă o gândire strategică, pe termen mai lung, care să depăşească durata mandatelor actualilor administratori”, a mai declarat Nicolescu.