Razvan Nicolescu anunţă un proiect de lege care să suspende înţelegerile cu UE

Ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, a declarat marţi că Departamentul pentru Energie va supune dezbaterii publice un proiect de Hotărâre de Guvern prin care se va propune suspendarea pe o perioadă nedeterminată a calendarului de liberalizare a preţurilor la gazele naturale care ajung la consumatorii casnici.
Răzvan Nicolescu, Ministrul Delegat pentru Energie (Epoch Times România)
Loredana Diacu
16.09.2014

Ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, a declarat marţi că Departamentul pentru Energie va supune dezbaterii publice un proiect de Hotărâre de Guvern prin care se va propune suspendarea pe o perioadă nedeterminată a calendarului de liberalizare a preţurilor la gazele naturale care ajung la consumatorii casnici.

Totodată, va fi elaborat şi un proiect de lege privind modificarea Legii energiei 123/2012, prin care va fi propusă prelungirea calendarului cu cel puţin doi ani şi jumătate, pe motiv că salariile nu mai ţin pasul cu majorările accelerate a preţurilor la gaze. "În timp ce salariul mediu pe economie a scăzut cu 1% în ultimii doi ani, preţul final la gaze a crescut cu 16%", a declarat Razvan Nicolescu, citat de hotnews, în cadrul unei conferinţe organizate de ziarul Bursa.

"În prezent, problema preţului gazelor pentru populaţie a devenit îngrijorătoare iar perioada de liberalizare pe care şi-a asumat-o România, respectiv 31 decembrie 2018, este unul dintre cele mai ambiţioase termene dintre statele UE. Astfel că vom propune un proiect de hotărâre de Guvern prin care vom cere suspendarea scumpirii gazelor şi un proiect de lege de modificare a Legii energiei şi gazelor prin care propunem prelungirea termenului de liberalizare totală cu cel puţin doi ani şi jumătate", a mai declarat ministrul.

Reamintim că Departamentul pentru Energie a demarat, începând cu 1 septembrie, o dezbatere publică privind oportunitatea amânării calendarului de liberalizare invocând scăderea preţurilor gazelor pe diverse pieţe coroborată cu scăderea salariilor medii din România. Ministrul anunţa atunci că va propune autorităţilor de la Bruxelles ca preţul gazelor interne pentru populaţie să nu mai crească până la 1 iulie 2016, iar perioada de liberalizare să se prelungească până la 1 iulie 2021, faţă de 31 decembrie 2018, cum prevede calendarul aflat în prezent în vigoare. Conform calendarului, preţul gazelor pentru populaţie ar fi trebuit să se majoreze cu 3%, la 1 octombrie 2014.

La momentul respectiv, comentând angajamentul lui Nicolescu de a face uz de toată "credibilitatea sa" pentru a obţine amânarea calendarului, d-lui ing. Tudor Popescu, expert în programe energetice, explica faptul că, oricât de lăudabilă ar fi intenţiile ministrului, în toate astfel de cazuri, şansa de a realiza promisiunile este minimă. Nu zero, însă aproape de zero.

"Contradicţiile privind scăderea preţurilor gazelor pe diverse pieţe coroborat cu evoluţia salariilor medii sunt simple speculaţii. Liberalizarea circulaţiei materiilor prime pe teritoriul UE este de fapt baza de construcţie a T.F.U.E. (Tratatul de Funcţionare a UE) şi constituie elementul care a determinat acţiunea lui Robert Schuman când, în 1954, a pus bazele Comunităţii Cărbunelui şi Oţelului, numită ulterior Piaţa Comună (piaţă în care materiile prime, combustibilii, şi oricare alte materiale circulă liber la preţurile stabilite de cererea şi oferta generală)", explica Tudor Popescu o parte din motivele pentru care şansele guvernului de a obţine modificarea calendarului de liberalizare asumat de România în 2012 în faţa Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene sunt foarte mici.

Liberalizarea preţurilor ar însemna ca furnizorii să nu mai "beneficieze" de un preţ reglementat de stat, ci să negocieze liber cu furnizorii, putând avea inclusiv "surpriza" să obţină un preţ mai mic decât cel reglementat.

Cât despre preţurile la consumatorii casnici, acestea vor creşte oricum la iarnă. "Deşi blochează calendarul, preţul pe care îl plătim înseamnă preţul gazului plus tarifele de reţele. În primăvară, statul român a aprobat o creştere cu între 30-40% pe toate componentele tarifului de distribuţie, vreo 20% din preţul final (Ordinele 21 şi 26/2014 ale ANRE). Adică, preţul din factură va creşte cu vreo 7-8% faţă de iarnă trecută.", opina recent Otilia Nuţu, Expert-Forum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor