"Războiul pentru salvarea penalilor". Goţiu: PSD să protesteze la vila lui Oprea, nu în faţa DNA

Cei de la PSD ar trebui să facă plângere împotriva propriei incompetenţe şi să protesteze la vila generalului Gabriel Oprea, nu la DNA, a remarcat senatorul USR Mihai Goţiu.
Andrei Pricopie
07.07.2017

alte articole

Mihai Gotiu (Mihut Savu / Epoch Times)
Andrei Pricopie
07.07.2017

PSD şi ALDE au arătat, dincolo de orice dubiu, că scopul real al Comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 este acela de a o ataca pe Laura Codruţa Kovesi şi de a decredibiliza DNA, pe fondul ofensivei generale de salvare a corupţilor din partid, a transmis Uniunea Salvaţi România, în cadrul unui comunicat de presă.

"Ce se întâmplă acum cu Comisia de anchetă arată fie că PSD şi ALDE acţionează cu rea-credinţă, fie că ne aflăm în faţa unei noi dovezi de amatorism şi habarnism din partea lor. Încă din momentul constituirii acestei comisii, am atras atenţia în plenul reunit al celor două camere că dacă regulamentul va fi făcut pe genunchi, fără consultarea Opoziţiei, cu scopul de a o ataca pe şefa DNA, şi nu în scopul lămuririi aspectelor legate de corectitudinea şi legalitatea alegerilor din decembrie 2009, efectul va fi de coborâre în derizoriu a uneia dintre cele mai importante instrumente ale democraţiei – controlul parlamentar – dar şi a Parlamentului în sine. Din păcate, ceea ce am anticipat atunci se adevereşte acum", a declarat Mihai Goţiu, vicepreşedinte al Senatului României şi membru în Comisia de anchetă.

Potrivit reprezentantului USR, regulamentul impus de votul majoritar prevede o lungă listă de scopuri şi obiective, de la litera a) la litera o), făcând referire la atribuţiile unor diferite instituţii cu rol în derularea şi supravegherea alegerilor, de la AEP, la Ministerul de Interne, de Externe, ambasade şi consulate etc., dar nicio referire legată de activitatea procurorilor, care să justifice o eventuală audiere a şefei DNA.

"E drept, există două puncte care fac trimitere la posibile reţele paralele de putere care ar fi putut influenţa rezultatul alegerilor, pornind de la afirmaţiile lui Dan Andronic. Legat de acest aspect însă, niciunul dintre cei audiaţi de Comisie (cu excepţia celui de la care a pornit povestea) nu a confirmat întâlnirea, cu atât mai puţin faptul că această întâlnire ar fi fost una conspirativ-ilegală. În plus, dosarul penal deschis pe această temă a fost clasat din lipsă de probe. Decizia CCR arată destul de clar că obligaţia Laurei Codruţa Kovesi de a răspunde invitaţiei Comisiei este una care are ca temei principiul colegialităţii (între instituţii) aşadar, poate avea legătură cu activitatea DNA, nu cu diferite acuzaţii, care ţin de competenţa parchetelor", mai arată Mihai Goţiu.

Senatorul USR admite că este dreptul oricărui cetăţean să protesteze sau să depună plângeri penale în nume personal. Dreptul la libera exprimare şi la petiţionare sunt esenţiale pentru orice stat democratic.

"Cred însă că cei de la PSD ar fi trebuit să demonstreze nu în faţa DNA, ci în faţa vilei lui Gabriel Oprea, cel care, dacă ar fi să dăm crezare celor afirmate de domnul Andronic, ar fi fost păpuşarul-şef al "conspiraţiei" şi care a dat şi el cu flit invitaţiei comisiei. Păi, dacă el ar fi fost cel care ar fi convocat lumea "la arme", nu el ar fi trebuit să fie primul care să răspundă întrebărilor comisiei? Legat de plângerea penală pe care aud că un parlamentar PSD vrea să o facă împotriva şefei DNA, cred că ar fi mai bine să facă o plângere împotriva propriilor colegi care, prin vot majoritar, au adoptat un regulament atât de prost şi interpretabil, fie din incompetenţă, fie din cauza relei-credinţe", a mai comentat Mihai Goţiu.

Joi dimineaţa o parte dintre membrii Comisiei de anchetă s-au întâlnit la Parlament în cadrul unei şedinţe pe care USR o consideră ca fiind neregulamentară.

"Convocarea acesteia s-a făcut prin sms, fără consultarea membrilor comisiei (cum se întâmplă în toate celelalte comisii atunci când e vorba de şedinţe care se ţin în afara sesiunilor ordinare), fără ca programul de lucru să fie discutat şi aprobat în birourile permanente ale Parlamentului şi în plen şi cu modificări ale structurii Comisiei, de asemenea, neaprobate în plenul celor două camere. Acest lucru arată, o dată în plus, că scopul acestei comisii nu e de a face lumină în privinţa alegerilor din 2009, şi că liderii PSD şi ALDE n-au niciun scrupul în a folosi, a compromite şi decredibiliza instituţii democratice, atâta vreme cât acest lucru le crează vreun avantaj în războiul pentru salvarea penalilor din cele două partide", se arată în comunicatul USR.

În acelaşi timp, USR subliniază şi dubla măsură şi ipocrizia celor de la PSD şi ALDE, care au amânat, în Biroul Permanent Reunit, aprobarea unei Comisii de anchetă parlamentară privind votul de la moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor