Adevărul: "Naşul Cătălin Voicu şi clanul generalilor de servicii secrete. Reţeta de stors milioane de la firmele de stat"

Firme de stat au achiziţionat echipamente de protecţie şi lucru cu adaosuri de circa 2500%, la intervenţia unor foşti generali ai serviciilor secrete.
Senatorul Cătălin Voicu.
Senatorul Cătălin Voicu. (www.Wikipedia.org)

Martorii din dosarul în care fostul senator PSD Cătălin Voicu a fost condamnat la 5 ani pentru complicitate la abuz în serviciu au relatat în faţa anchetatorilor cum foşti generali ai unor servicii secrete au făcut presiuni la compania Electrica pentru a da contracte unor firme apropiate, relatează Adevărul.

Potrivit martorilor, Cătălin Voicu s-a folosit de calitatea sa de consilier la Administraţia Prezidenţială şi ulterior de cea de deputat de Bacău pentru a interveni pe lângă funcţionarii Electrica, Electrica Serv şi Servicii Energetice Moldova în scopul favorizării societăţii Tech Safety, controlate de finul său. Rezultatul: firmele de stat au achiziţionat echipamente de protecţie şi de lucru cu adaosuri de aproape 2.500%, iar prejudiciul se ridică la 5.284.893 de lei, echivalentul a aproape 1,4 milioane de euro.

"Totul s-a întâmplat în 2003- 2004, atunci când Voicu avea funcţia de consilier în cadrul Administraţiei Prezidenţiale – Departamentul Securităţii Naţionale. Martorii au povestit la DNA cum Cătălin Voicu (general SPP în rezervă) venea la Electrica însoţit de Dumitru Ciobanu (fost şef al Direcţiei de Contrainformaţii din SIE), alţi generali, dar şi de tatăl preşedintelui fondator PC, Dan Voiculescu senior.

De altfel, martorii au relatat un episod din martie 2003, când Voicu l-a vizitat pe Coroiu, la sediul Electrica, pentru a discuta despre o achiziţie de echipamente de protecţia muncii. „Cătălin Voicu în acea împrejurare a făcut un lobby pentru promovarea firmelor româneşti însă nu-mi aduc aminte cu exactitate dacă acesta a făcut referire punctuală la firma Tech Safety”, a explicat Coroiu. Ulterior, au urmat mai multe întâlniri Coroiu-Voicu, în urma cărora directorul Electrica le-ar fi ordonat angajaţilor să favorizeze firma Tech Safety. Petru Andronache, fost director la SISE Moldova, a explicat cum funcţiona totul: „Practic, nu a existat o procedură propriu-zisă de negociere cu furnizorul, acesta fiind impus de directorul general Coroiu cu agrementul directorului Mărghidan Ioan”, arată sursa citată.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne