Războiul lui Xi Jinping continuă: China prinde un grup criminal care a scos pe furiş 3 miliarde USD din ţară

Xi Jinping (WANG ZHAO AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
27.11.2017

Campania Beijingului de a bloca scurgerile de capital a fost un cadou pentru crima organizată din regiune, unde grupuri ale Triadei chineze şi chiar organizaţii japoneze din cadrul Yakuza au luat parte la contrabanda cu bani şi aur. De-a lungul verii, Zero Hedge a raportat un caz în care membri Yakuza au făcut echipă cu bogătaşi chinezi pentru a scoate din China mii de tone de aur folosind companii aeriene regionale nipone pe post de “catâri”, profitând de o breşă care le permite să ocolească controalele vamale.

Dar Yakuza nu este singurul grup criminal care a avut de câştigat de pe urma disperării chinezilor bogaţi de a-şi păstra averile transferându-le în străinătate: grupuri locale ale Triadei au ajutat la traficarea a zeci de miliarde de yuani chinezi în străinătate, obţinând profituri enorme în acest proces.

Poliţia chineză susţine că a prins un grup criminal care a scos din ţară 20 miliarde de yuani (3 miliarde de dolari). Potrivit Associated Press, care a citat rapoarte ale agenţiei chineze de ştiri de stat Xinhua, şapte suspecţi au fost arestaţi în acest caz ce are în vizor oraşul sudic Shaoguan, în apropiere de Hong Kong, şi care ar putea implica aproximativ 10.000 de persoane.

Înaintea Congresului Naţional al Partidului Comunist Chinez din această toamnă, Banca Populară a Chinei (PBOC) a înăsprit reglementările privind transferurile valutare transfrontaliere, suprimând tranzacţii imobiliare străine şi fuziuni şi achiziţii corporatiste, după ce companiile chineze au fost cuprinse în 2015 şi 2016 de un val de achiziţii internaţionale. Mulţi s-au aşteptat ca nou numitul împărat al Chinei, Xi Jinping, să relaxeze puţin laţul după ce îşi va consolida cu succes priza asupra puterii, însă guvernul a fost prea lent în această direcţie.

Schema de fraudă descoperită de investigatorii guvernamentali chinezi este uimitor de complexă:

Grupul din Shaoguan este acuzat că a transferat ilegal bani prin folosirea a 148 de conturi bancare deschise în 20 de provincii chineze cu ajutorul unor cărţi de identitate furate, conform Xinhua.

Xinhua a mai precizat că acest grup a obţinut “profituri enorme” prin efectuarea de tranzacţii ca urmare a diferenţelor înregistrate între ratele de schimb valutar dintre dolarul Hong Kong şi yuanul chinezesc.

Beijingul a permis înflorirea unei industrii financiare neoficiale în ultimele două decenii pentru a susţine antreprenorii, dar acum înăspreşte controalele din cauza temerilor tot mai mari legate de stabilitatea financiară a Chinei. Agenţiile de reglementare sunt în special îngrijorate de transferul transfrontalier neautorizat de bani într-un moment în care Beijingul încearcă să reducă scurgerile de capital. Numărul mare de chinezi bogaţi care îşi transferă averile în străinătate a fost determinat de decizia PBOC de a schimba modul în care administrează rata de schimb a yuanului, declanşând o devalorizare de facto care a alimentat temerile că moneda chineză va slăbi şi mai mult.

Potrivit mass mediei locale, cetăţenii chinezi bogaţi sunt ademeniţi să colaboreze cu grupuri criminale – cunoscute sub numele de “bănci ilegale” – întrucâ că taxele sunt reduse şi tranzacţiile pot fi desfăşurate relativ rapid.

“Taxele percepute sunt mici, expedierile sunt rapide şi nelimitate şi sursa fondurilor nu este pusă sub semnul întrebării”, a precizat publicaţia Guangzhou Daily într-un raport despre cazul Shaoguan.

“Comparativ cu băncile şi alte instituţii financiare legale, băncile ilegale sunt atrăgătoare”.

Bineînţeles, cazul Shaoguan nu este nici pe departe cel mai mare astfel de caz. În 2015, poliţia din Jinhua, un oraş la sud de Shanghai, a precizat că a oprit o operaţiune care a efectuat tranzacţii valutare neautorizate în valoare de 410 miliarde de yuani (64 miliarde de dolari). Poliţia a adăugat că peste 370 de persoane au fost aduse în faţa instanţei sau mustrate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor