Preşedintele Xi Jinping continuă reforma sectorului financiar al Chinei

După ce a făcut schimbări de personal în trei instituţii financiare majore chineze în mai puţin de o lună, se pare că Xi Jinping şi-a stabilit deja noile obiective ale campaniei anticorupţie.
Xi Jinping
Xi Jinping (WANG ZHAO AFP/Getty Images)

De când liderul Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, a numit un nou oficial la conducerea comisiei care supervizează agenţia anticorupţie a Partidului, au existat multe speculaţii în mass-media despre direcţia pe care o va lua campania anti-corupţie a lui Xi în următorii cinci ani.

Acum, după ce au fost făcute schimbări de personal în trei instituţii financiare majore în mai puţin de o lună, direcţia este clară.

Comisia Centrală pentru Inspecţia Disciplinei a Partidului (CCDI) a numit un nou director pentru monitorizarea corupţiei la banca centrală a Chinei, Banca Populară Chineză şi la două autorităţi de reglementare: Comisia de Reglementare a Sectorului Bancar şi Comisia de Reglementare a Asigurărilor.

Modificările au început la 30 septembrie, când CCDI l-a desemnat pe Li Xinran - ce a fost desemnat din rândul agenţiei - pentru a conduce supravegherea Comisiei de Reglementare a Sectorului Bancar. Apoi, pe 10 octombrie, Lin Guoyao, fostul secretar de partid al oraşului Longyan din provincia Fujian, a fost numit la conducerea Comisiei de Reglementare a Asigurărilor. În cele din urmă, pe 28 octombrie, Xu Jia-ai, şeful aparatului de securitate locală din provincia Zhejiang, a preluat unitatea de control a Băncii Centrale a Chinei.

Epurarea facţiunii Jiang din sectorul finanţelor

De la începutul acestui an, mai mulţi oficiali de rang înalt din sectorul financiar şi oameni de afaceri bogaţi care au legături cu fostul lider al partidului, Jiang Zemin, au fost înlăturaţi de campania anti-corupţie a lui Xi, potrivit ziarului taiwanez Liberty Times.

Potrivit publicaţiei, turbulenţele de pe piaţa de capital din vara anului 2015, când Bursa de Valori din Shanghai a înregistrat o cădere masivă, pierzând o treime din valoarea actiunilor de tip A (acţiunile care apartin companiilor chinezeşti denominate în renminbi, tranzacţionate în principal între investitorii locali de pe bursele din Shanghai sau Shenzen.- n.r.) în decurs de o lună, au fost rezultatul activităţilor oficialilor aparţinând unui grup de putere numit banda din Shanghai, coagulat în jurul lui Jiang Zemin, desfăşurate în scopul de a crea perturbări sociale şi, eventual, de a conduce la căderea lui Xi Jinping.

Din ianuarie, miliardarul chinez Xiao Jianhua, un personaj cheie al maşinii de spălat bani pentru banda din Shanghai, se află în arest de când a dispărut din apartamentul său din hotelul Four Seasons din Hong Kong. Potrivit rapoartelor publicate de BBC şi ziarul Apple Daily din Hong Kong, Xiao a fost apoi reţinut pentru anchetă de CCDI.

O sursă de nivel înalt a declarat pentru Epoch Times că anchetarea lui Xiao ţintea şi către alţi membri ai bandei din Shanghai, în special către Zhang Dejiang, membru al Comitetului Permanent al Politburo, care s-a retras recent din poziţia în cadrul celui mai important comitet de decizie al Partidului.

Lin, noul director numit de CCDI la Comisia de Reglementare a Asigurărilor, face parte din "Noua Armată Fujian-Zhejiang" al lui Xi Jinping, care a lucrat cu preşedintele chinez în timpul carierei sale în provinciile Fujian şi Zhejiang, potrivit publicaţiei HK01 din Hong Kong. Lin i-a fost subordonat lui Xi Jinping pe când acesta era guvernator al provinciei Fujian în perioada 1999-2002, iar acum se aşteaptă să intensifice investigaţia de corupţie la Comisia de Asigurări.

Înainte de sosirea lui Lin, au fost lansate anchete importante. În luna aprilie a acestui an, Xiang Junbo, fostul preşedinte al Comisiei de Reglementare a Asigurărilor, a fost pus sub urmărire penală pentru "încălcări disciplinare severe". De şase ani, în timp ce Xiang se afla la conducerea Comisiei, sectorul asigurărilor chineze s-a transformat într-un cuib de hoţi corporativi. De exemplu, companiile de asigurări din timpul lui Xiang s-au îndepărtat de activităţile tradiţionale de asigurare, devenind pioni majori în scheme globale de tip Caritas şi investitori în active volatile.

Compania de asigurări de viaţă Evergrande, de exemplu, a înregistrat o majorare a primelor de asigurare cu 40% în 2016 - o mare parte a sumelor fiind utilizate pentru activităţi mai riscante, precum cumpărarea de acţiuni ale dezvoltatorului imobiliar, China Vanke.

Un alt agent de spălare al banilor bandei din Shanghai, Wu Xiaohui, preşedintele companiei Anbang Insurance Group care a ajuns pe prima pagină a ziarelor în 2014 datorită achiziţionării hotelului Waldorf Astoria din New York, a fost reţinut de anchetatorii anti-corupţie de la Beijing în iunie.

În mod similar, Xi şi-a plasat un alt aliat la Comisia de Reglementare a Sectorului Bancar. Potrivit presei din Hong Kong, Li a lucrat la CCDI 22 de ani şi a participat la acţiuni anticorupţie împotriva a doi oficiali puternici ai Partidului - Bo Xilai şi Sun Zhengcai. Atât Bo, cât şi Sun au fost membri ai facţiunii lui Jiang şi au fost implicaţi în organizarea unei încercări de lovitură de stat împotriva lui Xi în marja celui de-al 18-lea Congres Naţional.

În luna mai, Yang Jiacai, fost director adjunct al Comisiei Chineze de Reglementare a Sectorului Bancar, a fost plasat sub investigaţie, iar în august, CCDI a anunţat că el a fost "shuangkai" - "mazilit" în traducere românească - fiind simultan expulzat din Partid şi demis din funcţiile oficiale.

La Asociaţia de Valori Mobiliare a Chinei, pentru care CCDI nu a numit un nou director, unul dintre cei patru vicepreşedinţi ai acestuia, Yao Gang, a fost pus sub investigare de către CCDI pentru "încălcări grave" în luna noiembrie 2015, la câteva luni după turbulenţele de la Bursa din Shanghai.

În luna iulie a acestui an, Yao, acuzat de "perturbarea ordinii de pe piaţa de capital" şi alte acuzaţii, a fost expulzat din Partid şi concediat. O lună mai târziu, cea mai înaltă procuratură a Chinei, Procuratura Populară Supremă, şi-a anunţat propria anchetă asupra lui Yao, pentru luare de mită.

În noiembrie 2015, o publicaţie din Hong Kong, Oriental Net, a relatat că Yao a avut o legătură cu compania de tehnologie chineză Founder Group, companie din care Ling Jihua - membru al bandei din Shanghai, condamnat la închisoare pe viaţă pentru corupţie - a sustras milioane de dolari pentru investiţii în străinătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe