Războiul legal împotriva islamiştilor din Egipt
alte articole
Instanţele de judecată din Cairo au condamnat la moarte în ultimele patru luni 1.351 de persoane sub acuzaţia de ”revoltă” în timp ce alte 15.000 de persoane sunt ţinute în închisoare, de cele mai multe ori fără acuzaţii sau dovezi.
Persoanele care mai ajung în instanţele de judecată sunt de cele mai multe ori acuzate de participare la violenţele ce au urmat înlăturării de la putere a preşedintelui ales prin vot în iulie 2013, Mohammed Morsi.
La începutul acestei săptămâni, 529 de persoane ce ar face parte din Frăţia Musulmană au fost condamnate sub acuzaţia de crimă şi tentativă de crimă împotriva a câţiva poliţişti în timpul violenţelor din ultimele 8 luni.
„Este numai unul din zecile de procese la grămadă care au loc în fiecare zi pe teritoriul Egiptului, ce abundă în încălcări grave ale termenilor unui proces echitabil”, a declarat Sarah Leah Whitson, directorul Human Rights Watch pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
Conform avocaţilor egipteni, curtea a dat sentinţa după numai două audieri fără ca măcar să se asigure că acuzaţii erau prezenţi la demararea procesului. De cele mai multe ori acuzaţii sunt aduşi cu zecile şi nu le sunt verificate nici măcar datele personale.
Procesele instanţei de judecată au rezultat „în sentinţe alarmante care reprezintă încălcări grave ale justiţiei” a adăugat Whitson.
Marţi, alte 700 de persoane, printre care şi liderul spiritual al grupării islamiste, Mohammed Badie şi fostul preşedinte al parlamentului, Saad al-Katatni, au fost judecate sub aceleaşi acuzaţii.
Conform dreptului internaţional, pedeapsa cu moartea se impune numai pentru „infracţiuni foarte grave”, precum uciderea intenţionată, şi nu poate fi pronunţată decât după un proces echitabil şi prin respectarea procedurilor. ONU a denunţat ieri condamnarea la moarte „în masă” a celor 529 de persoane acuzate de apartenenţă la Frăţia Musulmană, arătând că „Impunerea în masă a pedepsei cu moartea după un proces marcat de nereguli de procedură este o încălcare a dreptului internaţional. Or un proces în masă a 529 de persoane care a durat timp de două zile nu poate să fi răspuns cerinţelor fundamentale ale unui proces echitabil”, potrivit purtătorului de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU, Rupert Colville.
Din luna decembrie, alte peste 822 de persoane au fost condamnate la moarte. Procesul acestora s-a desfăşurat la fel de rapid şi într-un mediu la fel de vag, lăsând puţin loc pentru un apel corect.
Pe lângă cei condamnaţi la moarte, se estimează că 15.000 de persoane, printre care şi mai mulţi jurnalişti, sunt reţinute în închisoare, mulţi fără dovezi care să-i lege de actele de violenţă ale Frăţiei Musulmane.
Deşi printre cei arestaţi în timpul protestelor de stradă se aflau şi persoane care protestau împotriva islamiştilor, acestea au fost acuzate iniţial că fac parte din Frăţia Musulmană. Ulterior au fost acuzate de participare la o adunare neautorizată, iar 20 dintre ele au primit sentinţe cu închisore sau amenzi grele. „Unul din ei era un trecător, venise să-şi îngroape o rudă. A fost amendat cu 50.000 de lire egiptene (7.000 de dolari) şi va sta în închisoare până îi plăteşte, dar nu şi-i permite”, a declarat Nazly Hussein, unul din avocaţii apărării.
Numărul imens al arestărilor şi condamnărilor a provocat o stare de panică în rândul opoziţiei din Egipt, ceea ce-i va asigura liderului armatei egiptene, Fattah Al-Sisi, o cale sigură către postul din preşedinte.
De la înlăturarea din funcţia de preşedinte a lui Morsi din luna iulie, cel puţin 1.400 de persoane au fost ucise în timpul violenţelor de stradă cu forţele de securitate.