Imagini filmate pe ascuns într-o închisoare din Egipt dezvăluie condiţiile precare în care trăiesc deţinuţii

(photos.com)
Epoch Times România
10.03.2014

Condiţiile mizere îndurate de mii de persoane închise de noul guvern militar din Egipt sunt dezvăluite de o înregistrare video realizată pe ascuns de un deţinut şi strecurată afară dintr-una din închisorile de maximă securitate ale ţării, relatează The Daily Telegraph.

Imaginile arată cum deţinuţii sunt înghesuiţi în celule atât de mici, încât obiectele personale trebuie atârnate pe pereţi pentru a face loc pe podea. Camere mizere, concepute pentru detenţia în solitudine, sunt în prezent folosite pentru a găzdui până la trei prizonieri, care mănâncă şi dorm în mijlocul roiurilor de insecte şi scurgerilor de canalizare.

Filmul include, de asemenea, relatări cutremurătoare despre torturile la care au fost supuşi prizonierii reţinuţi în timpul represiunii recente conduse de guvernul militar, care l-a înlăturat pe preşedintele ales în mod democratic, Mohammed Morsi, vara trecută.

De atunci, guvernul a scos în afara legii mişcarea lui Morsi, Frăţia Musulmană, catalogând-o drept organizaţie teroristă şi a efectuat arestări în masă în rândul susţinătorilor acesteia.

Autorităţile au închis, de asemenea, jurnalişti, printre care mai mulţi angajaţi ai postului de televiziune Al-Jazeera, pe care o consideră prea binevoitoare faţă de Frăţia Musulmană. De asemenea, filiala egipteană a postului TV a fost interzisă.

Familia unuia dintre jurnalişti, australianul Peter Greste, a dus o campanie pentru eliberarea acestora, iar postul TV insistă că jurnaliştii îşi făceau pur şi simplu meseria, în condiţiile în care până anul trecut, Frăţia a fost un partid politic legitim.

Un deţinut, al cărui nume nu a fost dezvăluit de The Daily Telegraph pentru a-i proteja securitatea, povesteşte cum a fost torturat timp de patru zile în încercarea de fi făcut să mărturisească acuzaţii false de terorism.

'Timp de patru zile m-au bătut, m-au electrocutat şi m-au torturat în moduri pe care nu le pot descrie', a declarat el în film.

Afirmaţiile prizonierilor sunt în prezent evaluate de către Amnesty International, potrivit căreia aceste cazuri sunt similare cu altele în care a aflat că susţinătorii Frăţiei Musulmane au fost maltrataţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor