Războiul din Ucraina are un “impact profund” asupra Asiei. Blinken: Lumea de după Războiul Rece s-a terminat

Antony Blinken
Antony Blinken (Vadim Ghirda/Pool/AFP via Getty Images *)

Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat că invazia Rusiei în Ucraina are un "impact profund" asupra Asiei, adăugând că Beijingul urmăreşte "cu mare atenţie" modul în care Washingtonul şi lumea răspund la războiul lui Vladimir Putin.

Vorbind la scurt timp după o vizită a liderului comunist chinez Xi Jinping la Moscova, Blinken a declarat în cadrul unei audieri a Senatului pentru relaţii externe că, dacă Rusiei i se permite să-şi atace vecinul cu impunitate, aceasta ar "deschide o cutie a Pandorei" pentru potenţialii agresori şi ar duce la o "lume a conflictelor".

"Miza în Ucraina merge mult dincolo de Ucraina ... Cred că are un impact profund în Asia, de exemplu", a afirmat Blinken, citat de The Guardian, menţionând că Japonia şi Coreea de Sud au fost susţinători importanţi ai Ucrainei în conflict.

Săptămâna aceasta, premierul japonez Fumio Kishida a făcut o vizită surpriză în Ucraina, depunând o coroană de flori pentru cei morţi la o biserică din Bucea şi întâlnindu-se cu preşedintele Volodimir Zelenski în acelaşi timp în care Xi era invitat la dineuri de stat şi ridica un pahar de vin cu Putin la Moscova.

Invazia Rusiei a dus la dezbateri privind modul în care războiul va afecta concepţia militară a Chinei în ceea ce priveşte Taiwanul, insula autonomă pe care Beijingul o consideră teritoriu chinez suveran, care trebuie "unificat" prin forţă dacă este necesar.

Blinken a declarat miercuri că este de acord cu evaluarea CIA potrivit căreia China va avea capacitatea de a invada Taiwanul până în 2027.

"Cred că, în cazul în care China monitorizează acest lucru [războiul din Ucraina] - şi îl monitorizează cu mare atenţie - va învăţa lecţii privind modul în care lumea se uneşte, sau nu, pentru a se opune acestei agresiuni", a precizat Blinken.

Predicţiile privind o invazie a Taiwanului în decursul unui deceniu se referă de obicei la capacitatea Chinei. Directorul general al Biroului de securitate naţională din Taiwan şi ministrul Apărării din Taiwan au declarat că Beijingul va ajunge la capacitatea deplină de invazie până în 2023 şi, respectiv, 2025. Datele ulterioare se bazează adesea pe intenţia Chinei, care alege ani cu semnificaţie simbolică pentru Partidul Comunist Chinez (PCC).

Numărul aliaţilor diplomatici ai Taiwanului este din ce în ce mai mic, iar Honduras, care se confruntă cu datorii, a declarat luna aceasta că va începe să stabilească legături cu Beijingul, susţinând că Taiwanul nu a răspuns la cererea sa de a i se dubla ajutorul anual la 100 de milioane de dolari. În prezent, doar 13 ţări recunosc Taiwanul ca ţară.

Fostul preşedinte al Taiwanului, Ma Ying-jeou, va vizita China săptămâna viitoare, în prima vizită a unui fost sau actual lider taiwanez de când guvernul naţionalist chinez învins de comunişti a fugit pe insulă la sfârşitul războiului civil din 1949.

În pofida primirii călduroase pe care Xi a avut-o la Moscova în această săptămână, Blinken a declarat că nu crede că, până acum, China a furnizat ajutor letal pentru a sprijini invazia Rusiei în Ucraina.

"În momentul în care vorbim, astăzi, nu i-am văzut să treacă această linie", a declarat Blinken în cadrul unei audieri separate a unei subcomisii a Senatului, miercuri. "Ei au o căsătorie de convenienţă - nu sunt sigur că este vorba de convingere. Rusia este în mare măsură un partener junior în această relaţie", a adăugat el, menţionând că sprijinul politic şi material al Chinei pentru Rusia a fost împotriva intereselor Washingtonului.

Blinken a avertizat public timp de săptămâni întregi că China ia în considerare cererile ruseşti de arme pentru a continua războiul din Ucraina, unele rapoarte indicând livrări limitate de către companiile chineze către Moscova.

Blinken a răspuns miercuri la întrebări legate de cererea de buget de 63 de miliarde de dolari a preşedintelui Joe Biden - o creştere de 11% - pentru a face faţă ameninţărilor reprezentate de Rusia şi China.

"Lumea de după Războiul Rece s-a terminat şi există o competiţie intensă în curs de desfăşurare pentru a determina ce urmează", a spus el.

În prima din cele două zile de declaraţii în faţa Congresului, Blinken a mai spus că SUA vor încuraja alte ţări să îl extrădeze pe Putin dacă acesta vine în vizită, în baza unui mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI).

"Cred că orice stat care face parte din tribunal şi are obligaţii ar trebui să îşi îndeplinească obligaţiile", a susţinut Blinken.

Totuşi, el nu a dat de înţeles că Washingtonul, care nu face parte din CPI, l-ar aresta pe Putin, calificând situaţia drept "ipotetică".

"Nu cred că are vreun plan de a călători aici în curând", a spus el despre Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe