Războiul din Ucraina a deplasat linia de falie Est-Vest a Europei. Occidentul ar trebui să îşi pună centura

Războiul din Ucraina
Războiul din Ucraina (Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei)

Războiul din Ucraina a schimbat bătrânul continent, care era dependent de petrolul, gazele naturale şi combustibilii regimului de la Kremlin. Europa de Est, care ştia urmele cizmelor sovietice din istoria recentă, a reacţionat cu vehemenţă şi se află acum pe scaunul şoferului, arătând direcţia care trebuie urmată în viitor, împreună cu ţările occidentale, relatează Ziare.com, citând o analiză Foreign Policy

Potrivit sursei citate, pe măsură ce războiul a intrat în cel de-al doilea an, fără a se întrevedea vreun sfârşit, fisurile din Europa ameninţă să reapară. Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia — odată sub cizma sovietică şi mereu suspicioşi faţă de Moscova după căderea Zidului Berlinului — îşi împing omologii occidentali să accelereze livrările de arme în Ucraina şi să determine capitalele europene să nu se oprească din acest lucru, temându-se de retorica zgomotoasă a Kremlinului.

În acelaşi timp, diplomaţii est-europeni s-au săturat să audă că occidentalii au avut intenţii de colaborare cu ruşii tot timpul şi urmăresc să se asigure că izolarea Moscovei de către Occident devine o trăsătură permanentă a politicii SUA şi europene, nu o eroare într-un software care apare de fiecare dată, când tancurile ruseşti trec peste altă graniţă fostă sovietică.

“Din perspectiva Europei Centrale şi de Est, dacă Rusia nu este evacuată de la toate graniţele Ucrainei din 1991, atunci vom asista la o escaladare”, a declarat Liana Fix de la Consiliul pentru Relaţii Externe.

Totuşi, continuă sursa citată, în Europa de Vest, chiar dacă există un sprijin pentru o victorie ucraineană, există şi teamă că o înfrângere zdrobitoare a Rusiei în Ucraina l-ar putea încuraja pe Putin să atace mai violent.

“Războiul a scos la iveală lacune uriaşe în capacităţile de apărare ale Europei, dar a dezvăluit şi decalajele uriaşe dintre aliaţii estici şi cei occidentali”, a spus un fost înalt oficial al Departamentului de Apărare al SUA.

La rândul său, fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen, a declarat că “ezitarea noastră a facilitat, de fapt, escaladarea războiului de către Putin”.

“Nu poţi câştiga un război printr-o abordare progresivă, pas cu pas. Trebuie să-ţi surprinzi şi să-ţi copleşeşti adversarul”, a continuat el.