Rasele de câini cel mai uşor de dresat

Border Collie
Border Collie (Facebook)

Dacă vă doriţi un câine şi mai ales unul de rasă, cel mai sigur este să-l cumpăraţi de la o canisă autorizată. Evitaţi astfel să alegeţi un căţel cu probleme medicale, iar un câine sănătos va fi mult mai uşor de dresat.

Atunci când vă hotărâţi să aveţi un câine este foarte important să acordaţi timp şi dresajului. Nu există câine care să nu poate fi dresat, căci şi cei care nu aparţin unei rase specifice pot fi dresaţi. Însă, prin natura lor, unii câini sunt mai receptivi la comenzile specifice dresajului, şi mai înclinaţi pentru a învăţa trucuri spectaculoase.

Nivelul de inteligenţă al câinilor reprezintă un factor foarte important atunci când vine vorba de dresaj. Indiferent de rasa din care fac parte, gradul de inteligenţă diferă de la un patruped la altul. Un câine cu un grad ridicat de inteligenţă va fi mult mai receptiv şi va învăţa mai repede comenzile. De asemenea, acesta va fi capabil să-şi amintească mult mai uşor comenzile învăţate anterior.

Cu toate acestea, câinii cu un grad mare de inteligenţă vor avea nevoie de mai multă stimulare mentală, faţă de cei cu un nivel mediu de inteligenţă. Din acest motiv, persoanelor care au astfel de câini le este recomandat să petreacă mai mult timp jucându-se cu ei precum şi achiziţionarea diverselor jucării pentru a nu se plictisi când sunt lăsaţi singuri acasă. Cele mai potrivite jucării pentru astfel de câini sunt jucăriile speciale, care pot fi umplute cu gustări. În caz contrar, din lipsă de ocupaţie, aceştia pot provoca stricăciuni.

Cele 4 concepte de bază în dresajul canin sunt: repetarea, ritmicitatea, continuitatea, progresivitatea.

Sesiunile de dresaj trebuie să fie distractive! Câinii sunt foarte jucăuşi aşa că dacă vor simţi distracţia vor învăţa şi vor ţine minte mai repede, iar metoda recompensei este cea mai indicată.

Câinii de talie mică sunt relativ uşor de dresat datorită abilităţilor de a reţine mai repede. Cu toate acestea, nu toate rasele de talie mică sunt uşor de dresat. Multe dintre acestea sunt mult prea energice şi se vor plictisi rapid de orele de antrenament, refuzând să mai asculte comenzile.

Iată care sunt cele mai uşor de dresat rase de câini de talie mică : Australian Terrier, Bichon Frise, Border Terrier, Boston Terrier, Cavalier King Charles Spaniel, Fox Terrier, Papillon şi Schnautzer Pitic.

Câinii de talie medie şi mare sunt în general mai calmi faţă de cei de talie mică, ceea ce reprezintă un avantaj. Totodată, majoritatea exemplarelor canine care au un grad mai mare de inteligenţă se încadrează în aceste două categorii.

Iată câteva exemple de rase de câini de talie mare şi medie mai uşor de dresat: Border Collie, Ciobănesc German, Golden Retriever, Labrador Retriever, Ciobănesc Australian, Ciobănesc Carpatin, Ciobănesc de Sethland, Boxer, Doberman, Bullmastiff

Top 5 internaţional al raselor de câini care pot fi dresate mai uşor

1. Rase de câini cel mai uşor de dresat - Rasa Border Collie

Una dintre cele mai inteligente rase de câini din lume este Border Collie, un câine folosit de sute de ani la stână, datorită capacităţii sale crescute de a înţelege şi urma instrucţiuni. Capacitatea de concentrare este o calitate care plasează această rasă pe primul loc al acestui top, alături de obedienţă şi un simţ al loialităţii ieşit din comun chiar şi pentru un câine.

Border Collie-ul este un câine de talie medie, de obicei cu o blană bicoloră, cu alb şi negru. Câinii din acesta rasă se dezvoltă cel mai bine dacă au spaţiu destul în care să îşi consume energia, de aceea nu este recomandat să fie ţinuţi în apartament.

Din cauza inteligenţei extraordinare, este esenţial ca ei să aibă constant o ocupaţie, altfel vă pot distruge locuinţa. Ei adoră să fie în compania oamenilor, fiind adecvaţi pentru a fi ţinuţi atât acasă, cât şi la serviciu.

Este important de ştiut că border collie se simte bine doar în compania oamenilor care au un nivel de energie la fel de ridicat ca al lui, aşa că dacă vreţi un câine din această rasă, trebuie să fiţi o persoană sportivă. Întrucât este un câine de turmă, el are tendinţa de a "ghida" copii, ciupindu-i de picioare, precum pe oi.

Border collie are şi abilitatea de a recunoaşte cuvinte, precum celebra Betsy, care are un vocabular de 340 de cuvinte. La doar 10 săptămâni, Betsy şedea la comandă şi putea aduce obiecte după numele lor.

2. Rase de câini cel mai uşor de dresat - Pudel sau Caniche

Pudelul este una dintre cele mai populare rase de câini din lume. Sociabil, jucăuş, uşor de dresat şi extrem de inteligent, pudelul poate fi o alegere perfectă pentru dvs. Denumirea franţuzească a pudelului este Caniche.

Deşi au un aspect pufos şi par mereu puşi pe joacă, în realitate, câinii din această rasă sunt dintre cei mai inteligenţi din lume. Cu toate că sunt cunoscuţi mai mult pentru părul lor, ei sunt câini de pază foarte buni. De fapt, una din cele mai cunoscute "coafuri" ale rasei, "Poodle clip", a fost creată special pentru pudelul lucrător, pentru ca el să poată înota mai uşor, dar să fie şi protejat. Scopul lor iniţial era de a-i ajuta pe vânători să recupereze obiecte din apă, deoarece le place tare mult să se joace în apă.

Pudelul excelează la dresaj şi la obedienţă şi adoră jocurile creative, fiind regasit destul de des la circ. Din cauza asta, pudelul se plictiseşte dacă este singur.

Pudelul nu se înţelege foarte bine cu străinii, deşi este extrem de afectuos cu stăpâmii şi cu prietenii lor. Are nevoie de mult exerciţiu, dresaj şi periaj profesional.

3. Rase de câini cel mai uşor de dresat - Labrador Retriever

Labradorul este câinele preferat al familiilor. Este un câine care face parte din clasa lucrătoare şi este cunoscut pentru inteligenţa sa, afecţiunea, răbdarea şi blândeţea sa, fiind perfect pentru copii. Este uşor de dresat şi este unul din câinii preferaţi pentru operaţiunile de căutare şi salvare, pentru terapia cu animale şi pentru activităţile poliţiei. Mai mult, labradorul învaţă singur, observând acţiunile oamenilor şi repetându-le, un lucru extrem de important în situaţiile de urgenţă.

Labradorul are un nivel înalt de energie, aşa că trebuie să facă multă mişcare şi exerciţii distractive - precum aruncatul mingilor sau alergatul prin apă.

4. Rase de câini cel mai uşor de dresat - Golden Retriever

Cam pe acelaşi loc cu Labradorii Retriever se situează şi câinii din rasa Golden Retriever.

Golden Retrieverul este foarte inteligent şi poate învăţa peste 200 de comenzi. Este loial, iubitor şi răbdător, dorind să fie întotdeauna pe placul oamenilor. Golden Retrieverul este un animal de companie perfect pentru o familie cu copii.

Golden Retriever face parte din categoria câinilor sportivi, aşa că are nevoie de exerciţii fizice zilnice, pentru a-l menţine sănătos, precum şi de un periaj constant, întrucât are două straturi de blană.

5. Rase de câini cel mai uşor de dresat - Ciobănescul german

Ciobănescul german a fost crescut pentru inteligenţa sa. Este deştept, curajos şi protectiv.

Învaţă comenzile extrem de repede şi adoră să primească noi sarcini - un lucru foarte important pentru rasa sa. În afară de folosirea lui la stână, el este preferat şi ca animal de pază, pentru activităţile poliţiei, pentru operaţiunile de salvare şi chiar în misiunile militare care necesită paraşutare.

Ca şi temperament, această rasă inteligentă este foarte protectivă şi devotată stăpânilor, menţinând o vigilenţă mărită în preajma străinilor.

Ciobănescul german poate trăi afară, la temperaturi scăzute, dar poate fi ţinut şi în apartament, dacă aveţi destul spaţiu pentru un câine de talie mare. El are nevoie de multă mişcare, însă nu este dificil de îngrijit.

În afara topului internaţional de rase de câini uşor de dresat, mai amintim şi alte rase care pot fi dresate cu uşurinţă, chiar şi de către stăpânii lipsiţi de experienţă în acest sens.

Rase de câini cel mai uşor de dresat - Boxer

Boxer-ul este un câine prietenos, inteligent şi destul de supus în faţa stăpânului său. Patrupedul ascultă comenzile şi, în ciuda faptului că este recomandat ca antrenamentul să fie început încă din primele 6 săptămâni de viaţă, comportamentul Boxerului poate fi modelat chiar şi după 6 - 8 luni. Este adevărat că munca stăpânului lui va fi mai grea, însă rezultatele vor fi spectaculoase.

Rase de câini cel mai uşor de dresat - Bullmastiff

Neînfricat şi loial, Bullmastiff-ul a fost folosit în trecut pentru prinderea şi imobilizarea braconierilor, în Anglia. Câinii din această rasă erau folosiţi în acest sens tocmai pentru că sunt foarte uşor de dresat, inteligenţi şi intuitivi.

Rase de câini cel mai uşor de dresat - Doberman

Deşi are un aspect impunător, dominant, Doberman-ul este un câine atent, inteligent şi foarte uşor de dresat. Câinii din această rasă încearcă să îşi mulţumească stăpânii, dar numai dacă aceştia au un comportament ferm şi încrezător în faţa lor.

Dobermanul este ascultător şi mereu pregătit pentru o provocare mentală. Din când în când însă, poate avea tendinţa de a domina. Această rasă inteligentă este potrivită pentru cei care au nevoie de un câine de pază şi pot ţine sub control personalitatea puternică a acestei rase.

Rase de câini cel mai uşor de dresat - Papillon

Simpaticul Papillon este un câine de talie mică, foarte prietenos şi inteligent. Acestei rase i se potriveşte perfect expresia: "Esenţele tari se ţin în sticluţe mici".

Papillonul este plin de energie şi adoră să alerge şi să se joace, ceea ce îl face un câine ideal pentru o familie. Este foarte ascultător şi uşor de dresat, iar în compania copiilor este blând şi jucăuş.

Când spunem “acest câine este uşor de dresat”, de obicei ne referim la capacitatea animalului de a învăţa lucruri noi, de a gândi şi de a răspunde comenzilor. Anumite rase sunt considerate a fi mai “dotate” pentru că pot fi uşor dresate, însă alţi câini îşi demonstrează inteligenţa şi farmecul în alte moduri şi sunt la fel de demni de admiraţie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură