Oamenii de ştiinţă: câinii ştiu să distingă expresiile faciale ale oamenilor

Oamenii de ştiinţă europeni au descoperit despre câini că se pricep foarte bine la emoţiile umane şi pot să deosebească o expresie bună a feţei de una rea. Rezultatele cercetătorilor oamenilor de ştiinţă au fost publicate în revista Current Biology.
(ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)
Ina Nituleac
16.02.2015

Oamenii de ştiinţă europeni au descoperit despre câini că se pricep foarte bine la emoţiile umane şi pot să deosebească o expresie bună a feţei de una rea. Rezultatele cercetătorilor oamenilor de ştiinţă au fost publicate în revista Current Biology

Experţii de la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena au efectuat un experiment în cadrul căruia au testat capacitatea câinilor de a distinge expresiile faciale ale oamenilor. Câinii au trebuit să memoreze feţele unor persoane şi să le identifice pe un ecran tactil, în schimbul unei gustări delicioase.

La fiecare etapă a experimentului, biologii le-au arătat câinilor două fotografii cu chipul unui om, fără a face vizibilă porţiunea buzelor şi frunţii, pentru ca acestea trădează cu uşurinţă emoţiile retrăite de persoană în acel moment. Animalul trebuia să memoreze imaginile şi să aleagă o expresie bună a feţei sau una rea, în funcţie de comanda care i se dădea. Dacă răspunsul era corect, animalul era recompensat cu o porţie de hrană pentru câini.

Studiul a arătat că alegerile câinelui nu au fost deloc întâmplătoare - numărul de răspunsuri corecte au constituit în medie 65-80%, demonstrând faptul că câinii cunosc cum se manifestă diferite emoţii umane şi ştiu să deosebească expresii faciale ale oamenilor asociate cu acestea. Este notabil faptul că cânii au dat mai puţine răspunsuri corecte, atunci au trebuit să aleagă o expresie rea a feţei.

Specialiştii nu ştiu deocamdată dacă abilitatea să distingă expresiile faciale ale oamenilor este o capacitate înnăscută sau a fost dezvoltată în urma interacţiunilor frecvente ale omului cu câinii. Oamenii de ştiinţă intenţionează să găsească un răspuns la aceasta şi alte întrebări importante în cercetările pe care intenţionează să le desfăşoare în viitorul apropiat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor