Vodka omoară ruşii: unul din 4 nu prinde 55

Rus beat într-o fântână, parc din Moscova, 2008 (Alexey SAZONOV / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
01.02.2014

25% dintre bărbaţii ruşi mor înainte de vârstă de 55 de ani, în comparaţie cu doar 7% dintre britanici. Alcoolul şi tutunul sunt principalele cauze de moarte şi acum o cercetare substanţială - efectuată de Centrul pentru Cercetare în Domeniul Cancerului din Moscova împreună cu Universitatea din Oxford şi cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii din Lyon - demonstrează că riscul se ridicǎ în cazul în care se sare calul cu vodka.

Studiul a fost publicat vineri, 31 ianuarie, în revista The Lancet.

Că alcoolul este o plagă în ţările din Est - se ştie - dar studiul a analizat în detaliu comportamentul marilor beţivi, lansând un puternic semnal de alarmă cu privire la decesele timpurii ale unei populaţii care, datorită condiţiilor economice oarecum mai favorabile, ar trebui să vadă o reducere a mortalităţii şi o creştere a speranţei de viaţă.

Cei care consumă trei sau mai multe sticle de vodkă pe săptămână au 64% de risc de moarte prematură, iar cei care beau mai puţin de 1 sticlă - 50%.

Dar diferenţele de risc dintre cei care beau foarte mult şi cei care beau mai puţin nu trebuie să inducă în eroare. De multe ori cei care se declară băutori ocazionali devin alcoolici, iar uneori aceştia o lasă mai uşor, explică Paul Brennan de la OMS franceză, co-autor al studiului.

Studiul a fost realizat urmărind timp de zece ani un număr de 151.000 de bărbaţi adulţi care trăiesc în trei oraşe diferite din Rusia - Barnaul, Byisk şi Tomsk - şi cercetătorii au descoperit un număr mare de decese în cadrul familiilor care au recunoscut excesivul consum de alcool, cu rate ridicate ale mortalităţii premature, în general. 8.000 dintre aceştia au murit. Principalele cauze de deces: intoxicaţii cu alcool, accidente, violenţă, suicid şi 8 tipuri diferite de boli legate de consumul de alcool (boli de ficat şi de inimă, cancer, tuberculoză, pancreatită, pneumonie).

Alcoolul este deci duşmanul bărbaţilor ruşi care continuă să consume vodkă în cantităţi mari.

Alcoolul a avut întotdeauna un impact negativ asupra stării de sănătate a ruşilor şi experţii subliniază că în ultimii ani au fost înregistrate fluctuaţii semnificative, ca urmare a strategiilor guvernelor şi politicilor cu privire la vodcă: scădere în perioada lui Gorbaciov, din cauza nepopularei sale cruciade împotriva alcoolului, creştere cu Elţîn (instabilitate socială, împreună cu revenirea consumului masiv de vodkă) şi din nou în scădere după politica mai restrictivă introdusă în 2006.

Rezultatele studiului confirmă observaţiile unui alt studiu substanţial efectuat pe 49.000 de familii şi publicat în urmă cu cinci ani în The Lancet.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor