Putin secretizează informaţiile legate de soldaţii ruşi ucişi în "misiuni speciale"


Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că toate decesele înregistrate în rândul soldaţilor ruşi în timpul operaţiunilor speciale vor fi considerate secrete de stat, o mişcare făcută într-un moment în care Moscova este acuzată că trimite soldaţi pentru a lupta în estul Ucrainei, conform Moscow Times.

Putin, care a negat în repetate rânduri orice implicare a soldaţilor ruşi în conflictul separatist ucrainean, a modificat un decret care iniţial secretiza doar deceselor soldaţilor pe timp de război.

Pe plan intern, opoziţia politică rusă susţine că, prin refuzul de a recunoaşte că soldaţii săi luptă în Ucraina, armata rusă le refuză acestora şi familiilor lor diverse compensaţii şi beneficii pe care statul rus ar trebui să le acorde în caz de rănire sau deces.

În tot acest timp, există indicaţii cu privire la o creştere a numărului de soldaţi ruşi ucişi, incluzând a celor răniţi care apar la spitale. Martorii au descris înmormântări pe timp de noapte la lumina farurilor camioanelor şi apar tot mai multe declaraţii din partea rudelor soldaţilor ucişi, unii nefiind siguri dacă aceştia au murit în accidente de pregătire în sudul Rusiei sau în luptă în Ucraina.

În plus, activiştii opoziţiei ruse au publicat recent un raport care susţine că cel puţin 220 de soldaţi ruşi au fost ucişi luptând în două zone fierbinţi din estul Ucrainei în vara anului trecut şi la începutul acestui an.

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 după ce s-a luptat pentru controlul acesteia prin desfăşurarea de soldaţi fără însemne de identificare. Rusia a negat iniţial că acei luptători, numiţi “omuleţii verzi”, au fost de fapt soldaţi ruşi.

Totuşi, Putin a recunoscut public prezenţa soldaţilor ruşi în Crimeea doar la aproximativ o lună după ce a semnat o legislaţie care finalizează oficial anexarea peninsulei, adaugă Moscow Times.

Recent, armata ucraineană a capturat doi luptători în regiunea separatistă Lugansk. Ulterior, cei doi au recunoscut că, în timpul capturării lor, activau în armata rusă şi făceau parte dintr-o operaţiune a forţelor speciale ruseşti pe teritoriul ucrainean.

Din nou pusă în faţa unor dovezi clare, Moscova a recunoscut că cei doi au fost soldaţi, dar că în momentul capturării ei nu mai făceau parte din armata rusă. De fapt, Moscova a susţinut în repetate rânduri că toţi luptătorii ruşi aflaţi pe teritoriul Ucrainei sunt foşti soldaţi sau voluntari care se duc să lupte pe propria răspundere.

Situaţia din estul Ucrainei se intensifică tot mai mult pe zi ce trece, în ciuda unui acord de pace semnat în 12 februarie la Minsk şi care ar fi trebuit să creeze condiţiile potrivite încetării conflictului ucrainean.

Un martor Reuters a declarat că în această săptămână armata rusă şi-a deplasat trupe şi arme în apropiere de graniţa cu Ucraina.

În cazul multor vehicule au fost înlăturate plăcuţele de înmatriculare şi alte semne de identificare, în timp ce mulţi dintre soldaţii prezenţi acolo şi-au dat jos însemnele de pe uniformele militare. Prin urmare, ei se potrivesc descrierii unor forţe militare zărite în estul Ucrainei, despre care Kievul şi aliaţii săi occidentali susţin că sunt detaşamente ruseşti aflate sub acoperire, conform Moscow Times.

Scena de la baza ridicată la poligonul de trageri Kuzminski, situat la aproximativ 50 km de graniţa cu Ucraina, oferă una dintre cele mai clare dovezi a ceea ce pare să fie o comasare concentrată a armatei ruse în regiune.

Conform rapoartelor, în fiecare zi sosesc în gara oraşului Matveev Kurgan trenuri de marfă încărcate cu echipamente militare. Marţi, un tren a transportat 16 tancuri T-72 şi mai multe camioane militare.

În ultimele zile, trenurile marfare au adus în zonă cel puţin 26 de tancuri, aproximativ 30 de lansatoare de rachete Uragan, zeci de camioane precum şi câteva purtătoare blindate şi tunuri automate – practic, toate tipurile de arme ce au fost folosite în conflictul din estul Ucrainei, adaugă Moscow Times.

Întrebat de Reuters dacă numărul mare de arme şi trupe nemarcate la graniţă indică faptul că Rusia plănuieşte să invadeze Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor: “Consider că pasajul ‘dacă o invazie este pregătită’ din această întrebare este nepotrivit.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe