Stoltenberg: Ameninţările nucleare ale Rusiei sunt foarte îngrijorătoare

Retorica provocatoare a Rusiei şi intensificarea zborurilor efectuate de bombardierele sale nucleare sunt foarte tulburătoare şi periculoase, a declarat miercuri secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. (Johannes Simon/Getty Images)
Andrei Popescu
28.05.2015

Retorica provocatoare a Rusiei şi intensificarea zborurilor efectuate de bombardierele sale nucleare sunt foarte perturbatoare şi periculoase, a declarat miercuri secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, conform Yahoo News.

Planurile Rusiei de a trimite rachete capabile să transporte focoase nucleare în Kaliningrad – în apropierea graniţei poloneze – şi ameninţarea Moscovei de a-şi desfăşura forţele nucleare în Crimeea vor schimba în mod fundamental echilibrul securităţii în Europa, a avertizat Stoltenberg în timpul unei vizite la Washington.

În cadrul unor discuţii organizate la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, şeful NATO a criticat comportamentul Rusiei din ultimul an – incluzând intervenţia armată a Moscovei în Ucraina – şi a promis că alianţa transatlantică îşi va consolida angajamentul pentru “apărarea colectivă”.

NATO este de asemenea îngrijorată în legătură cu respectarea de către Rusia a acordurilor privind armele nucleare şi cu intensificarea zborurilor globale efectuate de bombardierele strategice ruseşti. Stoltenberg a declarat că aceste zboruri au loc din Japonia până în Gibraltar, din Creta până în California, şi de la Marea Baltică până la Marea Neagră.

În plus, şeful NATO a mai criticat Rusia pentru organizarea de exerciţii militare neanunţate, susţinând că acest lucru este o încălcare a acordurilor internaţionale care cer guvernelor să schimbe informaţii în legătură cu exerciţiile planificate şi să invite observatori.

Rusia a început să îşi deplaseze cele mai moderne sisteme de arme în apropierea graniţelor sale cu membrii NATO din estul Europei, a mai declarat Stoltenberg.

Citând acţiunile Rusiei în Ucraina şi în alte locuri, Stoltenberg a declarat că Moscova “îşi impune puterea militară, alimentează naţionalismul agresiv, îşi asumă dreptul de a-şi impune voinţa asupra vecinilor săi şi confiscă pământuri.”

Relaţiile dintre NATO şi Rusia au ajuns la cel mai coborât nivel din ultimele decenii. “Nu ne-am întors în perioada Războiului Rece dar suntem departe de un parteneriat strategic”, a adăugat şeful NATO.

Lituania, Letonia şi Estonia plănuiesc să depună o cerere oficială pentru ca NATO să trimită o forţă de câteva mii de soldaţi în ţările lor ca o contramăsură pentru acţiunile Rusiei. Dar rămâne de văzut dacă măsura va fi aprobată de alianţa militară vestică, adaug Yahoo News.

Comentariile şefului NATO au loc la o zi după ce acesta s-a întâlnit cu preşedintele american Barack Obama, care a acuzat Rusia că adoptă o “postură tot mai agresivă”.

Atât Obama cât şi Stoltenberg au cerut ambelor tabere implicate în conflictul din estul Ucrainei să respecte acordul de pace semnat în 12 februarie la Minsk – un acord firav care este încălcat aproape zilnic pe frontul de luptă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor