Raport: China a efectuat supraveghere în masă a celularelor americanilor, cu ajutorul unor firme din Caraibe

(Getty Images)
Cathy He
18.12.2020

Regimul chinez a exploatat vulnerabilităţile din reţeaua globală de telecomunicaţii mobile efectuând „supraveghere în masă” a americanilor, potrivit unui raport recent al unei firme de cercetare cibernetică.

Analizând datele despre semnale, raportul Exigent Media din Washington a constatat că Beijingul, care lucrează prin operatorul de telecomunicaţii de stat China Unicom, a fost principala sursă de atacuri împotriva utilizatorilor de telefonie mobilă din SUA prin reţelele 3G şi 4G - în 2018.

Regimul a exploatat vulnerabilităţi de reţea bine-cunoscute, ceea ce i-a permis să urmărească, să monitorizeze, să perturbe şi să intercepteze comunicaţiile abonaţilor de telefonie din SUA în timp ce aceştia călătoreau în străinătate. Vulnerabilităţile sunt centrate în jurul sistemului vechi de semnalizare SS7, descris în raport ca „un sistem de upgrade-uri care permite operatorilor de reţea din întreaga lume să comunice între ei pentru servicii de roaming internaţional”.

Atacurile cibernetice chineze au vizat zeci de mii de utilizatori de telefonie mobilă din SUA în perioada 2018-2020, a declarat pentru The Guardian Gary Miller, autorul raportului şi fost director de securitate a reţelelor mobile.

„Odată ce se ajunge la zeci de mii de cazuri atacurile se califică drept supraveghere în masă, cu principal scop colectarea informaţiilor şi nu vizează neapărat ţinte cu profil înalt”, a spus Miller. „S-ar putea să existe puncte de interes şi acestea să apară în primul rând în timp ce oamenii sunt în străinătate.”

Faptul că atacurile au fost direcţionate printr-un operator controlat de statul chinez indică o campanie de spionaj efectuată de stat, a declarat Miller presei.

Analistul a mai constatat că, în 2018, doi operatori din Caraibe au fost implicaţi într-o serie de atacuri asupra utilizatorilor de telefoane din SUA vizaţi de China Unicom, sugerând coordonarea între aceste reţele. Cei doi operatori au fost Cable & Wireless Communications (Flow) din Barbados şi Bahamas Telecommunications Company (BTC).

Raportul a constatat că începând din 2019, atacurile din China au scăzut în intensitate, în timp ce atacurile provenite din reţelele din Caraibe au crescut, sugerând că Beijingul încerca să-şi mascheze activităţile prin intermediul operatorilor străini.

„China şi-a redus volumul de atacuri, favorizând spionajul mai direcţionat, probabil folosind reţelele proxy din Caraibe şi Africa pentru a-şi efectua atacurile, având legături strânse atât comerciale cât şi de investiţii în tehnologie”, se precizează în raport.

Citând investiţia extinsă a Beijingului în Caraibe, cum ar fi parteneriatul gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei cu BTC în momentul lansării reţelei 4G din Bahamas, raportul se întreba dacă acest lucru indică o „alianţă strategică de informaţii cu semnale strategice între China şi Caraibe”.

Raportul a menţionat că este probabil ca operatorii din Caraibe să vândă sau să închirieze adrese de reţea către entităţi chineze, permiţându-le să efectueze spionaj şi atacuri, potenţial fără ştirea operatorilor.

Cable & Wireless, compania care deţine Flow şi BTC, a declarat într-un comunicat prin e-mail către The Epoch Times că „analizează atent informaţiile din rapoartele media”.

Compania a adăugat că îşi monitorizează continuu reţelele pe toate pieţele sale, inclusiv Barbados şi Bahamas şi că are „politici şi protocoale de securitate solide pentru a proteja datele clienţilor”.

China Unicom nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii trimise de The Epoch Times; oficialii au declarat pentru The Guardian că „resping cu tărie afirmaţiile potrivit cărora China Unicom s-a angajat în atacuri şi supraveghere împotriva abonaţilor de telefoane mobile din SUA care utilizează accesul la reţelele internaţionale de telecomunicaţii”.

În aprilie, Comisia Federală pentru Comunicaţii (FCC) a avertizat că operaţiunile în SUA ale China Unicom şi ale altor două telecomunicaţii controlate de stat ar putea fi închise, motivând riscuri naţionale de securitate.

Preşedintele FCC, Ajit Pai, a declarat că agenţiile federale sunt „profund îngrijorate” de vulnerabilitatea companiilor în ceea ce priveşte „exploatarea, influenţa şi controlul Partidului Comunist Chinez”.

Autorul raportului Miller a constatat că atacurile asupra utilizatorilor de telefonie mobilă din SUA au continuat în 2020, provenind din surse chineze şi din Hong Kong, precum şi din alte ţări.

„Din păcate, aceste atacuri vor continua la nivel global între operatorii de telefonie mobilă până când se exercită responsabilitatea deplină, raportarea atacurilor, penalizările şi controlul 'partenerilor şi clienţilor' externi cărora li se oferă acces la reţele”, a declarat Miller pentru The Epoch Times într-un e-mail. „Acest lucru ar trebui să se întâmple imediat.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor