Canada plănuia sesiuni de antrenament ale armatei chineze pe teritoriul său [documente]

Justin Trudeau aflat într-o vizită în India
Justin Trudeau aflat într-o vizită în India (Getty Images)

Documente dezvăluite miercuri de publicaţia canadiană Rebel News Network sugerează că Ottawa planificase sesiuni de instruire ale armatei Partidului Comunist Chinez la o bază militară din Ontario.

Aparent, programul care ar fi pregătit militarii Partidului pentru luptă pe vreme rece a fost anulat cu reticenţă, la cererea administraţiei Trump.

Ezra Levant, fondator al Rebel News Network, o publicaţie conservatoare, a cerut documentele de la Ministerul canadian al Apărării printr-un echivalent canadian al legii 544 - după ce a citit un raport de ştiri pe Sputnik, site-ul de propagandă rus, potrivit căruia un oficial canadian a participat la o sărbătoare aniversară a marinei chineze în aprilie 2019.

China a arestat doi canadieni, Michael Spavor şi Michael Kovrig, imediat după ce Canada a dat curs unui mandat de extrădare în SUA a lui Meng Wanzhou, fiica fondatorului companiei Huawei, acuzată de încălcări ale sancţiunilor împotriva Iranului. Cei doi canadieni sunt ţinuţi ostatici din decembrie 2018 şi acuzaţi de spionaj, în ciuda faptului că numeroşi analişti sunt de părere că arestarea lor s-a produs pentru a-i folosi pentru a face presiuni asupra guvernului canadian în dosarul Meng Wanzhou.

Ezra Levant a postat documentele obţinute de la guvernul canadian pe thechinafiles.com. Unele par să fi fost vizate pentru redactare, dar au fost secretizate necorespunzător, lăsând majoritatea cuvintelor pe deplin vizibile.

Documentele obţinute de Ezra Levant sugerează că un oficial militar canadian a participat într-adevăr la „Parada flotei la a 70-a aniversare a flotei Armatei de Eliberare a Poporului din Qingdao, China, în aprilie 2019. Dar sugerează, de asemenea, că „6-8 militari” ai Armatei Populare de Eliberare a Chinei urmau să participe la „programe de pregătire pentru supravieţuire în condiţii de iarnă” la baza Petawawa din provincia Ontario, a forţelor canadiene.

Unul dintre motivele pentru care chinezii ar putea fi interesaţi de metodele de supravieţuire pe timp de iarnă este implicarea soldaţilor Partidului Comunist Chinez în conflicte cu trupele indiene din Himalaya.

Documentele guvernului canadian indică, de asemenea, că Departamentul Apărării al SUA a solicitat Departamentului Apărării Naţionale al Canadei să anuleze programul.

Apropierea dintre liderii progresişti canadieni de China comunistă nu este un secret. Pierre Trudeau, tatăl premierului canadian Justin Trudeau, era un fan al criminalului Mao Ţedun. Justin Trudeau a fost acuzat de strângere de fonduri şi trafic de influenţă de tip „pay to play” cu un consilier al guvernului chinez, iar ministrul de Externe Francois-Philippe Champagne ar avea ipoteci la Banca Chinei.

Programul de antrenamente al militarilor chinezi la baza de lângă Ottawa a generat şoc printre ţările membre ale organizaţiei Five Eyes, care şi-au exprimat îngrijorarea către SUA cu privire la „transferul de cunoştinţe” către armata chineză.

Un alt memorandum, etichetat „SECRET”, aflat printre documentele obţinute de Ezra Levant explică faptul că SUA a cerut în mod specific Canadei să anuleze instruirea: „Deşi această decizie a fost luată în urma arestării provizorii a doamnei Meng, înţelegem că a fost determinată în principal de îngrijorările exprimate de SUA că instruirea ar putea avea ca rezultat un transfer de cunoştinţe neintenţionat şi nedorit din Canada către Armata de Eliberare a Poporului”.

Dezvăluirile făcute riscă să tensioneze legăturile dintre India şi Canada, mai ales după seria de conflicte sângeroase la graniţa dintre India şi China, iniţiate de militarii Armatei de Eliberare a Poporului, care au făcut victime în rândul militarilor indieni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe