NSA publică un raport privitor la hacking-ul Chinei. Beijing-ul răspunde cu acuzaţii

Sediul oficial al NSA (NSA via Getty Images)
A.P.
23.10.2020

La începutul acestei săptămâni, Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a SUA a lansat un raport despre securitatea cibernetică, în care a subliniat eforturile hackerilor statului chinez de a fura proprietate intelectuală şi secrete comerciale, cum ar fi studii asupra virusului Wuhan, tehnologii avansate de producere a vaccinului împotriva acestuia, precum şi informaţii politice şi militare.

Marţi, NSA a identificat „vulnerabilităţi” în sistemele americane care au fost „recent atacate sau scanate de actori cibernetici sponsorizaţi de statul chinez”, de exemplu erori de software ale sistemului de operare Windows sau ale Citrix Systems.

Răspunsul Ministerului de Externe al Chinei nu s-a lăsat aşteptat, criticând raportul NSA, denunţând presupusa „ipocrizie” a agenţiei de spionaj a SUA şi atrăgând atenţia asupra vastei reţele de supraveghere interne americane expuse cu ani în urmă de Edward Snowden.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Zhao Lijian, a criticat miercuri Statele Unite ca fiind un „imperiu al hacking-ului” şi a citat în mod specific afirmaţiile făcute de Snowden în 2013.

„Este într-adevăr bizar faptul că Agenţia Naţională de Securitate, în calitate de principal implementator al programului Prism şi cea mai mare agenţie mondială de spionaj cibernetic, acuză public alte ţări de spionaj cibernetic”, a spus Zhao.

Programul Prism, dezvăluit de Snowden, a implicat obţinerea accesului prin breşe de securitate, de către NSA, plantate la companiile importante de internet, cum ar fi Microsoft şi Google. Breşele au permis NSA accesul la comunicările interne ale utilizatorilor fără mandat.

SUA s-a apărat de numărate ori, atrăgând atenţia că diferenţa între programele de spionaj americane şi cele chineze este că agenţiile federale americane nu folosesc datele extrase în scopul construirii de avantaje comerciale şi nici în scopul limitării drepturilor civile, spre deosebire de regimul comunist chinez, care face din furtul secretelor comerciale o politică de stat menită să îi asigure avantaje economice şi foloseşte masiv sistemele informatice pentru spionarea şi persecutarea vocilor critice la adresa activităţilor criminale ale Partidului Comunist.

Zhao a negat în mod expres acuzaţiile făcute de numeroşi analişti conform cărora Beijingul ar fi implicat în campanii cuprinzătoare de spionaj cu ajutorul firmelor sale majore precum Huawei.

"Guvernul chinez nu a cerut niciodată companiilor chineze să instaleze breşe de securitate şi să furnizeze date de peste mări guvernului", a susţinut Zhao, referindu-se la o iniţiativă extrem de controversată a fostului director CIA, John Brennan, de a obliga firmele americane să instaleze breşe de securitate care să fie folosite de serviciile americane "în lupta împotriva terorismului". Iniţiativa, care din fericire a generat un tsunami de critici în comunitatea de securitate cibernetică, a fost contracarată.

China controlează complet datele tranzitate pe teritoriul său şi cere tuturor firmelor, chineze sau străine, să permită accesul Ministerului Securităţii, controlat de Partidul Comunist Chinez, la orice fel de date pe care le deţin, inclusiv inspecţii ale codului sursă şi a comunicaţiilor interne ale companiilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor