Raport anticorupţie al CE: România să continue anchetele imparţiale
alte articole
Comisia Europeană sugerează României să se asigure că vor fi menţinute toate garanţiile pentru continuarea anchetelor privind corupţia, inclusiv în cazul unor persoane care ocupă sau au ocupat funcţii de nivel înalt, conform Raportului anticorupţie prezentat luni. Documentul se referă şi la "dificultăţile suplimentare" pe care le ridică "problemele legale" identificate de specialişti în noile coduri ale justiţiei, potrivit Hotnews.
Raportul anticorupţie pe care l-a adoptat luni CE a fost pregătit de Directoratul General - Afaceri Interne (DG Home) şi se referă la întreaga Uniune Europeană. Astfel, raportul este complementar rapoartelor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) privind justiţia în cazul României şi Bulgariei.
În cadrul raportului, Comisia Europeană sugerează României "să se asigure că sunt menţinute toate garanţiile necesare pentru a proteja independenţa investigaţiilor şi continuarea anchetelor imparţiale în cazurile de corupţie la nivel înalt, inclusiv cele cu privire la persoane care au fost alese sau numite în funcţii publice".
Comisia mai îndeamnă România "să elaboreze coduri de conduită cuprinzătoare pentru persoanele alese în funcţii publice şi să asigure aplicarea unor sancţiuni eficace pentru a descuraja actele de corupţie".
O altă recomandare priveşte "întărirea mecanismelor de prevenire şi control cu privire la atribuirea contractelor de achiziţii publice, inclusiv în întreprinderile deţinute sau controlate de stat".
Mai mult, Comisia sugerează atât mărirea eficacităţii în ceea ce priveşte prevenirea şi depistarea conflictelor de interese în rândul funcţionărilor publici, cât şi întărirea sistemului de garanţii în sfera alocării fondurilor publice şi aplicarea unor strategii pentru a micşora corupţia în sănătate.
"În România, atât corupţia la scara mică, cât şi corupţia politică continuă să fie o problemă semnificativă. Cu toate că s-au înregistrat unele rezultate pozitive în ceea ce priveşte urmărirea penală a cazurilor de corupţie, voinţa politică de a aborda problema corupţiei şi de a promova standarde înalte de integritate a fost inconsecventă", concluzionează executivul european.