Raport anticorupţie prezentat luni de Comisia Europeană

(photos.com)
Flori Mladin
03.02.2014

Comisia Europeană (CE) va prezenta luni primul raport anticorupţie pentru toate cele 28 de state membre, care analizează situaţia existentă în fiecare stat membru, precum şi problemele din domeniu şi posibilitatea unor schimburi de bune practici, potrivit Hotnews.

"Luni, vom publica primul nostru raport anticorupţie la nivelul UE care conţine prezentări clare privind starea de fapt din fiecare stat membru, inclusiv detalii privind regulile care se aplică în prezent şi ce probleme de durată avem în legătură cu chestiunile legate de anticorupţie, ce politici funcţionează, ce ameliorări pot fi făcute şi cum", a precizat vineri într-un briefing de presă Pia Ahrenkilde Hansen, purtător de cuvânt al CE, citată de Agerpres.

La 13:30 (ora României), Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru afaceri interne va prezenta Raportul anticorupţie, după care va urma un briefing tehnic "off the record" susţinut de experţi ai Direcţiei Generale de Afaceri Interne.

Corupţia continuă să fie una dintre cele mai mari provocări ale UE, fenomen care costa economia comunitară circa 120 de miliarde de euro pe an, se precizează într-un comunicat al CE. În ciuda iniţiativelor legale şi politice ale statelor membre, rezultatele eforturilor făcute în domeniul anticorupţiei în UE au rămas în general nesatisfăcătoare, mai susţine executivul comunitar.

Raportul anticorupţie arată că natura şi amploarea corupţiei este diferită de la un stat membru la altul şi că eficienţa politicilor anticorupţie poate fi diferită. Raportul conţine o secţiune în care vor fi prezentate principalele concluzii şi vor fi expuse trendurile asociate cu corupţia din UE, precum şi un capitol tematic pe achiziţiile publice şi pe măsurile anticorupţie în cadrul sistemelor naţionale.

Totodată, documentul va include secţiuni pentru fiecare ţară cu expunerea situaţiei la zi în ce priveşte corupţia, evidenţiind chestiunile cărora trebuie acordată mai multă atenţie pe viitor, precum şi bunele practici care ar putea fi preluate de alte state.

Raportul va conţine, de asemenea, două sondaje Eurobarometru cu privire la percepţia asupra corupţiei în rândul cetăţenilor europeni şi respectiv al companiilor.

Raportul anticorupţie care se referă la toate cele 28 de state membre, împreună cu tabelul de bord pe justiţie prezentat de comisarul Viviane Reding, sunt cele două instrumente ale CE despre care ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, menţiona în decembrie anul trecut, cu ocazia ultimei sale vizite la Bruxelles, că ar putea fi utilizate de executivul comunitar pentru a prezenta partea politică a raportului din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, acesta limitându-se doar la aspectele tehnice.

Mark Gray, purtător de cuvânt al CE, declara însă la 22 ianuarie, când au fost expuse rapoartele din cadrul MCV pentru România şi Bulgaria, că acestea sunt pe deplin 'coerente' cu raportul anticorupţie şi nu ar trebui privite ca unul şi acelaşi lucru.

"Există un mecanism foarte specific pentru România şi Bulgaria, bazat pe angajamentele luate la momentul aderării. Criteriile care au fost stabilite şi pe care le evaluăm nu acoperă aceleaşi domenii, reforma juridică, combaterea corupţiei şi, în cazul Bulgariei, şi a crimei organizate. Deci rapoartele vor fi coerente, dar nu au aceeaşi ţintă şi ar trebui văzute, în mod clar, ca două exerciţii separate", a susţinut atunci Mark Gray.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor