Raport al Pentagonului: Kremlinul consideră că SUA doreşte schimbarea regimului din Rusia

Liderii de la Kremlin consideră că SUA doreşte să schimbe regimul din Rusia, îngrijorare care alimentează tensiunile dintre cei doi foşti inamici din perioada Războiului Rece, a afirmat un raport publicat miercuri de serviciul de informaţii al Pentagonului (DIA).


Avion de luptă rusesc Su-27SM3.
Avion de luptă rusesc Su-27SM3. (Wikipedia.org)

Raportul DIA (Defense Intelligence Agency) declară că Moscova are o “neîncredere profundă şi de durată în eforturile SUA de a promova democraţia în jurul lumii şi în privinţa a ceea ce percepe a fi o campanie americană de a impune un set unic de valori globale”.

În ciuda modernizării militare în principal reuşite a Rusiei de la sfârşitul Războiului Rece, raportul arată că “Moscova se îngrijorează că încercările SUA de a impune un set de norme internaţionale acceptabile reprezintă o ameninţare pentru fundaţia puterii Kremlinului prin faptul că oferă o licenţă pentru interferarea externă cu problemele interne ale Rusiei”.

“Kremlinul este convins că SUA stabileşte cadrul pentru schimbarea regimului în Rusia, o convingere întărită şi mai mult de evenimentele din Ucraina”, susţine raportul, notând că guvernul preşedintelui Vladimir Putin a acuzat Statele Unite de orchestrarea protestelor stradale masive din Kiev care au dus la alungarea de la putere a preşedintelui ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici la începutul anului 2014.

Rusia a răspuns, la înlăturarea lui Ianukovici, prin anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea şi susţinerea unui conflict separatist în estul Ucrainei, ducând astfel la deteriorarea rapidă a relaţiilor Moscovei cu SUA şi aliaţii săi din NATO, care au impus împotriva Rusiei o serie de sancţiuni pentru acţiunile ei agresive.

În timp ce raportul nu prevede un nou conflict ideologic global asemănător Războiului Rece, totuşi avertizează că Moscova “intenţionează să îşi folosească armata pentru a promova stabilitatea conform propriilor termeni”.

Raportul informaţional de 116 pagini oferă o evaluare cuprinzătoare a puterii militare ruseşti, susţinând că, de la prăbuşirea Uniunii Sovietice, Rusia şi-a reconstruit metodic şi cu succes armata, Marina şi forţa aeriană.

În plus, raportul descrie intervenţia Rusiei în Siria, începând cu 2015, că a reuşit în mare parte să “schimbe întreaga dinamică a conflictului, întărind regimul [preşedintelui sirian Bashar al-Assad] şi obţinând asigurări că fără acordul Moscovei nu va putea fi soluţionat conflictul [sirian]”.

Pe lângă întărirea forţelor lui Assad în războiul civil de şase ani împotriva rebelilor sirieni, raportul susţine că intervenţia în Siria a urmărit să elimine elemente extremiste islamiste care au provenit din teritoriul fostei Uniuni Sovietice cu scopul de a le împiedica să se întoarcă acasă şi să ameninţe Rusia.

Pe măsură ce Moscova continuă să îşi modernizeze armata şi să obţină succese militare, “în decursul unui deceniu ar putea rezulta o Rusie chiar mai încrezătoare şi mai capabilă”, a declarat general-locotenentul Vincer Stewart, directorul DIA, în prefaţa raportului.

Raportul a fost pregătit înainte de alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA şi reflectă viziunea Pentagonului asupra imaginii securităţii globale după aproape două decenii în care SUA s-a concentrat pe contracararea terorismului şi pe desfăşurarea unor războaie la scara mică în Irak şi Afganistan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe