Stoltenberg: Atacurile cibernetice de tip ransomware ar putea declanşa cel de-al Treilea Război Mondial

Secretarul general al ONU, Jens Stoltenberg, a declarat că un alt atac cibernetic de tipul ransomware, similar cu atacurile de luna trecută asupra Serviciului Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie, ar putea forţa NATO să declanşeze Articolul 5 al acordului de apărare reciprocă.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Getty Images)

Articolul respectiv stipulează că un atac împotriva unui stat membru NATO este un atac împotriva tuturor statelor membre şi cere luarea de măsuri comune pentru eliminarea oricărei ameninţări.

Stoltenberg a declarat: “Atacul din luna mai şi cel din această săptămână subliniază importanţa întăririi sistemelor noastre de apărare cibernetică şi exact acest lucru îl facem.

“Desfăşurăm mai multe exerciţii, facem schimb de experienţă în ceea ce priveşte cele mai bune practici şi tehnologii şi, de asemenea, lucrăm mai mult şi mai aproape cu toţi aliaţii”.

În timp ce sursa atacului cu virusul “Petya” nu a fost confirmată, există suspiciuni că s-ar putea să se fi răspândit din Rusia şi Ucraina.

Atacul de tip ransomware presupune că anumite programe virusate preiau controlul asupra datelor din calculatoarele infectate până când este efectuată o răscumpărare.

Mai multe companii britanice au declarat că au fost lovite de virus, în timp ce “epidemii” ale acestuia au fost raportate şi în India, Spania, Franţa, Danemarca şi Norvegia.

Vicepremierul ucrainean Pavlo Rozenko a declarat că reţeaua de calculatoare a sediului guvernului din Kiev a fost afectată de atacul cibernetic.

Se crede că virusul Petya este o versiune actualizată a unui ransomware care a apărut anul trecut, conform experţilor.

Alan Woodward, un expert în informatică la Universitatea Surrey, a precizat: “Se pare că [virusul Petya] este o variantă a unui ransomware care a apărut anul trecut. [Programul] a fost actualizat la începutul acestui an de către infractori, atunci când anume aspecte ale acestuia au fost înfrânte. Ransomware-ul a fost numit Petya şi versiunea actualizată a fost numită Petrwap”.

Dar guvernul rus a folosit acest atac cibernetic masiv pentru a face apel la extinderea cooperării internaţionale.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că incidentul arată că “nicio ţară nu poate contracara eficient ameninţarea cibernetică pe cont propriu”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe