Eugen Nicolăescu, despre sistarea finanţării din bani publici a spitalelor private: Cine vrea afacere particulară să o facă pe banii lui

Eugen Nicolăescu (PNL), Ministrul Sănătăţii
Eugen Nicolăescu (PNL), Ministrul Sănătăţii (Epoch Times România)
Ana Petrescu
14.01.2013

Ministru Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a declarat luni, înaintea şedinţei Biroului Politic Central al PNL, că cetăţenii care vor să deruleze o afacere prin spitalele private trebuie să facă acest lucru din banii proprii, nu din fondurile statului adunate în urma plăţii asigurărilor sociale de către populaţia României.

"Asigurările sociale de sănătate sunt obligatorii pentru că reprezintă sistem de solidaritate. Cine doreşte să exprime opţiuni, poate să facă asigurări private, legea de astăzi permite oricui să facă asigurări private, dacă doreşte, dacă are bani, dacă se poate. Asta este discuţia, cetăţenii acestei ţări sunt 90% săraci şi trăiesc din asigurări sociale. Cine vrea să facă afaceri privată, să o facă pe banii lui, nu pe banii statului. Când vrei să faci o afacere privată, îţi faci un business plan, ţi-l gândeşti. Câştigi, eşti bun afacerist, pierzi, eşti prost afacerist", a afirmat Eugen Nicolăescu.

Ministrul a evidenţiat faptul că asigurările sociale sunt similare impozitului obligatoriu şi că sumele care se strâng la bugetul de stat sunt bani care trebuie investiţi în sistemul public de sănătate.

"Asigurarea este obligatorie, deci este un fel de impozit. Vorbim de un impozit obligatoriu. Cât ea este socială, atunci acei bani sunt publici iar Guvernul şi Ministerul Sănătăţii au obligaţia să facă aceste politici publice pe fonduri publice. Dacă se spunea că asigurarea este facultativă, atunci erau bani privaţi şi făceaţi ce doreaţi dumneavoastră cu ei", a concluzionat Ministrul Sănătăţii.

Recent, ministrul Sănătăţii a anunţat finanţarea spitalelor private nu se va mai face cu bani de la bugetul stat, întrucât prin contractul-cadru care va intra în vigoare de la 1 martie vor fi sistate plăţile din fondurile CNAS. Cele care vor avea de câştigat din aplicarea acestei măsuri vor fi spitalele de stat care vor primi fonduri cu 10% mai mari.

Pe de altă parte, europarlamentarul Cristian Preda, consideră că justificarea deciziei de a nu mai direcţiona bani de la CNAS către spitalele private este una de tip contabil, prin care ministrul Sănătăţii arată că vrea să salveze statul, nu pacientul.

Cristian Preda relevă pe blogul său, că ministrul Eugen Nicolăescu a anunţat că, începând de la 1 martie, banii de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu vor mai putea fi direcţionaţi către spitalele private.

Justificarea deciziei - aceea că statul va economisi astfel 10% din banii alocaţi şi-i va putea direcţiona către spitalele pe care le administrează tot el - este "una de tip contabil", susţine europarlamentarul PDL.

"Strict economic vorbind, asta înseamnă că e musai ca statul să nu aibă parte de concurenţă loială! Pe de altă parte, dacă, spre deosebire de dl. ministru al sănătăţii, ne gândim şi la pacienţi, vom constata că, pentru USL, statul e mai important decât pacientul", a mai scris Cristian Preda.

Ministrul Eugen Nicolăescu a ţinut să explice că aceasta e o viziune liberală, mai relevă Cristian Preda. "Da, e o nouă filă din istoria liberalismului ajuns în epoca Becali. O epocă în care toate cuvintele sunt otrăvite", conchide democrat-liberalul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor