Zi mare pentru ţara noastră. Ce au declarat politicienii după vot

Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Traian Băsescu, Victor Ponta, Klaus Iohannis, Elena Udrea, Călin Popescu Tăriceanu, Teodor Meleşcanu, precum şi alţi actori de marcă din politica românească, s-au prezentat astăzi la urne pentru a-şi depune opţiunea electorală pentru alegerile prezidenţiale. Fiecare dintre ei au avut câteva cuvinte de spus după ce şi-au depus votul.

Vă prezentăm pe scrut remarcile politicienilor români.

Preşedintele Traian Băsescu: "Astăzi, românii să vină la vot, toţi dacă se poate! Aşa cum spuneam, e un moment în care românii trebuie să decidă tipul de preşedinte pe care-l vor. Unora le-a plăcut cum mi-am exercitat eu mandatul, altora nu. Au 14 opţiuni şi este clar că nimeni nu seamănă cu mine. Este important să nu stea acasă. Este clar pentru mine că e momentul schimbării unui mod de a fi preşedinte, după 10 ani va veni alt tip, să fie unul care să continue consolidarea statului de drept şi care să facă România frumoasă."

Prezidenţiabilul PSD Victor Ponta: "Sunt optimist că după 25 de ani de când am câştigat o libertatea pe care ne-o doream foarte mult cred că putem să punem punct unei tranziţii. Din această iarnă vom fi o ţară democratică, o ţară europeană. După zece ani de război, e timpul să reconstruim."

Prezidenţiabilul ACL Klaus Iohannis: "Sunt foarte optimist. Am primit telefoane, sms-uri şi e-mail-uri, toate cu gânduri bune. Aceleaşi gânduri bune le transmit şi românilor. Am votat pentru România lucrului bine făcut, pentru o Românie normală. Emoţii am în continuare până când se termină ultima rundă de vot. Am ales să votez la Sibiu pentru că aşa cred că este bine, am ales să votez acasă, după care voi merge la Bucureşti. Este o zi foarte specială pentru mine."

Prezidenţiabilul independent Monica Macovei: "De mult vrem să ne fie bine acasă. Astăzi votăm pentru visul nostru, dreptate şi fiecare dintre voi, când mergeţi la vot, gândiţi-vă ce înseamnă DNA pentru voi: un vis sau un coşmar. Nu opriţi visul, votaţi visul. Sunt încrezătoare în câştig şi în vis, în dreptate."

Prezidenţiabilul PMP Elena Udrea: "Am votat pentru o Românie frumoasă. România se află la o răspântie de drumuri, o răspântie istorică de drumuri. Am votat pentru o justiţie independentă, pentru un stat de drept puternic şi prosperitate. Am votat pentru un preşedinte capabil să ducă România un pas înainte. Am votat pentru un preşedinte patriot, liber, neşantajabil, care să aibă stăpân doar poporul lui. Am votat cu încrederea că o femeie poată să facă ceva la fel de bun ca un bărbat."

Prezidenţiabilul independent Călin Popescu Tăriceanu: "Este momentul să închidem un capitol nefast al evoluţiei politice a României, anume regimul Băsescu, şi să întoarcem o pagină care să însemne revenirea la normalitate, la instituţii puternice, credibile în faţa cetăţenilor. Mă refer la cele trei instituţii fundamentale ale democraţiei — Legislativul, Executivul şi Justiţia. Eforturile mele vor fi dedicate acestui scop, de a reclădi încrederea şi bunăstarea cetăţenilor. Cred că România a avut prea mult de suferit în aceşti ultimi zece ani şi merită mai mult, merită mai bine".

Prezidenţiabilul independent Teodor Meleşcanu: "A fost greu de găsit numele pe buletinul de vot, scris foarte mic. Destul de greu dacă n-ai siglă, dar asta e viaţa. M-a bucurat foarte mult faptul că am putut să prezint oamenilor un alt profil de candidat, un candidat echilibrat, experimentat, cu iubire de oameni şi dragoste de ţară. Restul e problema lor."

Prezidenţiabilul PER William Brânză: "Mi-am prezentat CV-ul pentru angajare astăzi şi sper ca cei 18 milioane de cetăţeni să mă angajeze. Am cea mai bună ofertă, în cel mai bun program. Am votat în primul rând pentru preţuirea mamei, pentru preţuirea femeii şi am votat pentru ca micuţii noştri să crească sub ochii mamelor iar tinerii noştri să nu mai fie nevoiţi să plece din ţară. Sunt tânărul de 42 de ani care priveşte cu încredere şi cu determinare ceea ce înseamnă funcţia de preşedinte al României."

Preşedintele Executiv al PSD Liviu Dragnea: "În primul rând, am votat româneşte. Pentru că astăzi sunt alegeri pentru cea mai înaltă funcţie în statul român, ca orice bun român am venit să votez româneşte. De aceea, orice bun român este bine să voteze azi şi să voteze româneşte."

Prezidenţiabilul UDMR Kelemen Hunor: "Am votat cu gândul la o Românie puternică, pentru o Românie care îşi respectă cetăţenii, o Românie în care există un nivel de încredere foarte ridicat între toate segmentele societăţii, o Românie care va avea un cuvânt de spus nu numai în zona noastră, în regiunea Mării Negre, dar şi în Uniunea Europeană, în sensul de a susţine o Uniune Europeană mai puternică din punct de vedere politic şi economic, mai bine coordonată şi în perspectivă şi din punct de vedere militar. Îmi doresc ca noul preşedinte să fie un arhitect, să fie un vizionar şi să aibă posibilitatea de a crea consens.

Am votat pentru o Românie în care să existe garanţii instituţionale puternice pentru minorităţile naţionale de a-şi păstra identitatea naţională, culturală şi lingvistică, pentru o ţară care va asigura posibilitatea dezvoltării identităţilor regionale pentru toate regiunile istorice şi pentru o Românie care va asigura condiţiile de trai din ce în ce mai sigure pentru fiecare cetăţean, pentru fiecare comunitate, pentru un viitor în care fiecare om îşi va găsi locul fără ezitare şi fără nicio problemă."

Prezidenţiabilul independent Gheorghe Funar: "Eu sunt convins că vor fi foarte mulţi români la vot. Eu anticipez o participare de cel puţin 80%. Au ocazia fraţii români din ţara mamă şi de pretutindeni să-şi decidă soarta şi am convingerea că bunul Dumnezeu îi va lumina şi astăzi se vor prezenta la vot. Au dintre candidaţi pe cine să aleagă.

"Vinovate de dezastrul din România, de vânzarea pământului strămoşesc şi a bogăţiilor ţării la străini, de lichidarea a peste şase milioane locuri de muncă, de genocidul împotriva populaţiei, de retrocedările ilegale, de sărăcia din ţară, de împrumuturile externe de peste 160 miliarde euro sunt partidele politice, de Stânga şi de Dreapta. Candidaţii acestor partide vor continua aceeaşi politică şi îi vor graţia pe cei anchetaţi de DNA. Eu nu îi voi apăra pe hoţii şi mafioţii din partidele politice. Ei ajung la închisoare şi le vor fi confiscate integral averile".

Prezidenţiabilul Partidului Prodemo, Mirel Mircea Amariţei: "Am votat o Românie a prosperităţii, a progresului, a prodemocraţiei. România, astăzi eşti Pro. Români, nu vă lăsaţi influenţaţi de slogane! Mergeţi la vot, votaţi cu sufletul, cu inima şi cu ochii minţii pentru a-i noştri copii şi pentru un viitor!"

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea: "Am votat astăzi pentru sfârşitul unui ciclu de zece ani de dezbinări, ură şi scandaluri, pentru un preşedinte care să ne unească, pentru un preşedinte care să fie mediator, care să fie capabil ca noi toţi, indiferent de clasa politică, să ne aducă la aceeaşi masă, să ne împingă pe toţi înainte ca popor, ca ţară, fără să fie certat cu cetăţenii sau cu instituţiile statului. Am votat pentru un preşedinte care să mă reprezinte cu cinste şi cu onoare la Bruxelles, la Washington sau în orice capitală a Europei sau unui stat euroatlantic care să ne asigure un spaţiu de securitate, de prosperitate pentru mine, pentru prietenii mei şi pentru familiile lor şi pentru cetăţenii României."

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea: "Am votat pentru progresul României. De aici plec direct la Ministerul Afacerilor Interne, la Centrul operaţional de comandă, unde eu şi colegii mei din conducerea ministerului monitorizăm organizarea alegerilor. România este un stat membru NATO şi al Uniunii Europene. Într-o perioadă în care în regiune sunt riscuri, ameninţări, crize, România generează stabilitate şi securitate şi suntem respectaţi şi de partenerii noştri."

Ministrul de Externe Titus Corlăţean: "Am votat cu multă speranţă pentru ca, începând de acum sau după 16 noiembrie, România să fie tot mai puţin dezbinată, să fie o Românie tot mai unită. Am votat cu gândul la fraţii noştri din Basarabia şi m-am rugat, atunci când am votat, ca noul preşedinte să facă toate aceste lucruri pentru binele românilor şi României."

Ministrul Transporturilor Ioan Rus: "Am votat pentru a îndeplini o speranţă a mea, şi cred că şi a altora, să înceteze ura şi războiul românilor împotriva românilor, să urmeze o perioadă de stabilitate, de linişte şi de prosperitate de toate tipurile. Viitorul preşedinte trebuie să ducă o politică de construcţie. Aceste aşteptări le am de la viitorul preşedinte, legate în primul rând de stabilitate politică, economică, socială şi de construcţie şi de eliminare a acestei uri continue între români şi români."

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa: "Am votat pentru preşedintele României, un preşedinte care îşi doreşte o Românie puternică, o Românie stabilă, o Românie în care fiecare cetăţean să ducă un trai decent. Eu cred că noul preşedinte trebuie să aducă normalitatea în România şi să nu mai promoveze dezbinarea între diferite profesii, între categorii de vârstă."

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu: "Pentru ce puteam să votez decât pentru o Românie sănătoasă şi stabilă, pentru încrederea în tinereţe şi în puterea de a o transforma şi de a o face respectată, aşa cum se cuvine. Am toată încrederea că aşa va fi."

Fostul premier Emil Boc: "Am votat cu acel candidat pe care l-am susţinut în campania electorală, cu acel candidat care şi-a asumat susţinerea proiectului de reformă şi modernizare a statului român pe care l-am început cu preşedintele Băsescu şi a fost singurul candidat care în această campanie şi-a asumat continuarea procesului de reformă şi modernizare a statului. Am votat pentru o Românie modernă, pentru o Românie frumoasă."

Fostul preşedinte PNL Crin Antonescu: "Am venit astăzi la vot din respect pentru acest drept fundamental, care este până la urmă cel mai important câştig al nostru în ultimii 25 de ani şi din solidaritate cu toţi compatrioţii care astăzi, exprimând un vot, indiferent cu cine votează, îşi pun în acel vot o speranţă."

Preşedintele PDL Vasile Blaga: "Am votat pentru continuarea parcursului euroatlantic al României, pentru o Românie normală, pentru o Românie a lucrului bine făcut şi îi rog, îi îndemn pe toţi românii să folosească această armă puternică, votul, pentru că fiecare vot contează şi un vot poate face diferenţa între bine şi rău, între Europa europeană şi o întoarcere la vremuri pe care nu le dorim."

Senatorul PSD Mircea Geoană: "Am votat să terminăm lucrul început în 2009. Îndemnul meu pentru toţi cei care mi-au făcut onoarea să mă voteze în 2009, trebuie să dăm şansa unei schimbări profunde şi adevărate pentru România. Am multă încredere că românii vor veni la vot. Este o sărbătoare a democraţiei."

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu: "Nu a fost o campanie prea densă. E firesc, am intrat într-un proces de normalizare. Sper să intrăm într-o normalizare generală în viaţa politică, în viaţa socială. Sunt premise, sunt nişte starturi care trebuie consolidate. Numai o guvernare coerentă, în care toţi factorii de putere să conlucreze, poate să asigure aşa ceva. Asta este esenţa acestei opţiuni."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne