Radu Carp: Ponta minte din nou. România nu poate acorda împrumutul de 150 de milioane de euro R. Moldova
alte articole
În timp ce în Republica Moldova sunt suspiciuni că a dispărut un miliard de euro, la Bucureşti este cert că au dispărut 150 de milioane de euro care nici nu puteau fi acordaţi ca împrumut, a declarat luni, în cadrul unui comunicat de presă, secretarul executiv al PNL, Radu Carp.
Pe data de 22 septembrie, în urma şedinţei comune de guvern româno-moldovene, premierul Victor Ponta anunţa că va propune Parlamentului spre aprobare un proiect de asistenţă financiară rambursabilă de 150 de milioane de euro pentru R. Moldova. Banii urmau să fie rambursaţi în termen de cinci ani, cu o dobândă egală "cu cea care este plătită de România în momentul împrumutului pe piaţa internaţională, în jur de 1,5%."
Pe data de 30 septembrie, înainte de şedinţa de Guvern, Victor Ponta a anunţat că Guvernul va aproba Memorandumul prin care se va acorda un ajutor rambursabil de 150 de milioane de euro R. Moldova.
"Avem memorandumul privind aprobarea acordului de ajutor rambursabil de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Este un moment dificil şi, dacă nu îi ajutăm noi, nu are cine să-i ajute în acest moment. Dacă nu îi ajutăm, ţara poate să ajungă în situaţia în care forţele politice pro-ruse pun din nou stăpânire ca acum 70 de ani pe Moldova. Şi cred că este datoria noastră fundamentală", a precizat atunci Victor Ponta.
Ulterior şedinţei de guvern, au fost date publicităţii, pe pagina de web a Guvernului, actele care au fost aprobate în şedinţa respectivă, iar memorandumul la care făcea referire Victor Ponta nu se afla printre ele.
Victor Ponta a minţit
"Victor Ponta a aflat după şedinţa de Guvern din 22 septembrie că un astfel de împrumut nu este posibil. A minţit opinia publică pe data de 30 septembrie, ştiind foarte bine că Memorandumul respectiv nu este pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern şi nici nu avea cum să fie. Motivul este că un asemenea Memorandum ar fi trebuit iniţiat de BNR şi Ministerul Finanţelor. Niciuna din aceste instituţii nu a iniţiat şi nu va iniţia un asemenea document, deoarece ar încălca Constituţia FMI, organism din care face parte şi România ca acţionar.
Demersul lui Ponta ar putea periclita şi încheierea noilor acorduri de împrumut ce ar putea fi încheiate de FMI cu România, pe de o parte, şi cu R. Moldova. Victor Ponta a anunţat cu iresponsabilitate împrumutul fără să cunoască deloc consecinţele. O altă problemă a acestui împrumut este că există alţi actuali sau viitori creditori ai R. Moldova, FMI şi UE. În caz de neplată, dacă România execută activele BNM, afectează dreptul UE şi FMI de a face acelaşi lucru în caz de neplată. România ar trebui să aibă acordul UE şi FMI înainte de a împrumuta R. Moldova, pentru că acest stat are datorii la ambele", a explicat Radu Carp.
Secretarul executiv al PNL a subliniat că România nu poate acorda acest împrumut, în condiţiile anunţate de Guvern, fără a încălca un tratat internaţional la care este parte. "Victor Ponta a minţit că se poate acorda, punând într-o situaţie dificilă atât România, cât şi R. Moldova care aştepta un gest concret, nu o minciună. A aflat că nu poate acorda împrumutul, ar fi putut măcar să recunoască eroarea iniţială. A preferat să mintă decât să spună adevărul."
Guvernul pro-european de la Chişinău are nevoie urgentă de bani să plătească salarii şi pensii şi cum nu a reuşit încă să contracteze un nou împrumut de la FMI, banii veniţi de la Bucureşti ar fi fost cu siguranţă de mare ajutor.
"La Chişinău există suspiciuni că s-a furat un miliard de de euro. La Bucureşti există certitudinea că Victor Ponta a dat impresia că oferă 150 de milioane de euro pentru a persista ulterior în minciună şi a nu oferi nicio perspectivă Republicii Moldova", a concluzionat Radu Carp.