Tudorel Toader, contra curentului. Ministerul Justiţiei, cel ce a zis NU pragului pentru abuzul în serviciu
alte articole
Punctul de vedere trimis de Guvern Curţii Constituţionale conform căruia excepţia de neconstituţionalitate a articolului privind abuzul în serviciu ridicată de fosta soţie a lui Liviu Dragnea este neconstituţională a fost întocmit de către Ministerul Justiţiei, relatează digi24.ro, citând news.ro
Vestea a fost dată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ca răspuns la o întrebare a presei:
”De către colegii noştri, nu le fac eu punctele de vedere. Avem o direcţie care se ocupă cu aşa ceva, dar cred că în subsidiar vă interesează altceva. Vă răspund la întrebarea pe care nu aţi pus-o: sunt două ipoteze total diferite. O ipoteză care a fost rezolvată de Curtea Constituţională prin decizia 405. Există o jurisprudenţă şi după lege, după articolul 29 din Legea 47, că atunci când o problemă de Drept e rezolvată de CCR prin admiterea excepţiei, ori de câte ori vine altcineva şi critică acelaşi text de lege din aceeaşi perspectivă, excepţia devine inadmisibilă”, a explicat ministrul Justiţiei.
”Ori de câte ori cineva se raportează la 405, critica este inadmisibilă. Dacă un autor de excepţie critică aceeaşi lege, acelaşi articol din altă perspectivă, cum este de exemplu în cazul la care faceţi referire, atunci nu mai este competenţa nici a Ministerului Justiţiei, nici a Guvernului, este competenţa exclusivă a CCR”, a completat Toader.
Ministrul a mai precizat că „dacă ne raportăm la 405, este inadmisibilă, dacă ne raportăm la lipsa pragului, nu este problema Guvernului, a ministerului, e problema exclusivă a CCR care va stabili că trebuie sau că nu trebuie”.
Întrebat dacă pe Liviu Dragnea l-a supărat punctul său de vedere, Tudorel Toader a răspuns negativ.
Reamintim că ieri publicaţia Adevărul a scris că Guvernul a cerut Curţii Constituţionale, în conformitate cu punctul de vedere al Ministerului Justiţiei, să respingă ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Bombonica Prodana, fosta soţie a liderului PSD, Liviu Dragnea, în dosarul în care cei doi sunt judecaţi pentru abuz în serviciu.
CCR a fixat ca termen de judecată a excepţiei de neconstituţionalitate ridicată de Bombonica Dragnea, data de 6 iunie 2017, au explicat surse judiciare pentru Adevărul. Potrivit procedurii, mai multe instituţii trebuie să trimită puncte de vedere atunci când sunt discutate excepţii: Guvernul României, Avocatul Poporului, preşedinţii Senatului şi al Camerei Deputaţilor. În punctul de vedere al Guvernului, Grindeanu arată că excepţia de neconstituţionalitate a articolului privind abuzul în serviciu, articolul 297 Cod Penal, este inadmisibilă.
Sursele citate de Adevărul au explicat că în punctul de vedere al Guvernului trimis la CCR, în cazul celei de-a doua excepţii, privind articolul 13.2, din Legea 78/2000 privind combaterea infracţiunilor de corupţie, se cere respingerea acesteia ca neîntemeiată.
Reamintim că miza excepţiei ridicate de Bombonica Prodana (fostă Dragnea) este pragul valoric. Prejudiciul în acest dosar, în care Bombonica este judecată pentru abuz în serviciu, iar fostul ei soţ pentru instigare la abuz în serviciu, a fost estimat de procurori la 108.000 de lei. Dacă pragul abuzului în serviciu ar fi stabilit la 200.000 de lei de exemplu, cum era în celebra OUG 13, infracţiunea care i se atribuie Bombonicăi n-ar mai fi calificată ca atare.